Eri puolilla Britanniaa on puhjennut mellakoita Southportissa 29. heinäkuuta tapahtuneen puukkoiskun jälkimainingeissa. Kolme lasta kuoli ja kymmenen muuta lasta ja aikuista haavoittui hyökkäyksessä jooga- ja tanssikerhoon. Poliisi pidätti paikan päällä 17-vuotiaan Axel Rudakubanan. Ruandalaistaustaisten vanhempien lapsi on Britannian kansalainen ja syntynyt Cardiffissa.
BBC:n mukaan Rudakubanalla on autismidiagnoosi, eikä hän ollut aiemmin suostunut poistumaan kotoaan tai kommunikoimaan perheensä kanssa. Hyökkäyksellä ei vaikuta olevan terrorismiin liittyvää motiivia.
Venäjään kytköksissä olevat sivustot ja sosiaalisen median profiilit lietsoivat äärioikeiston mellakoita levittämällä perättömiä tietoja puukotuksesta. Tähän mennessä yli 370 henkilöä on pidätetty väkivaltaisissa levottomuuksissa.
Kokoomuksen tuore kansanedustaja Martin Paasi uskoo mellakoiden kiihtyneen myös median yksipuolisen uutisoinnin seurauksena. Hänen mukaansa toimittajien maailmankatsomus värittää yhä enemmän uutisointia, mikä puolestaan vähentää luottamusta perinteiseen mediaan ja syventää polarisaatiota. ”Woke”-ilmiön vuoksi tapauksen faktoja ei heti kerrottu Paasin mukaan avoimesti.
– Tekijän taustat salattiin, kunnes sosiaalinen media oli niin pyörällä spekuloinneista, että oli pakko kertoa jotain villimpien huhujen laannuttamiseksi, Paasi sanoo Helsingin Sanomille.
Kansanedustaja selventää kantaansa viestipalvelu X:ssä.
– Ammattimedian olisi hyvä pyrkiä totuuteen (huom! ”pyrkiä”), eikä selitellä asioita muuksi. Koska se, (siis median vääristely) ymmärrettävästi, suututtaa, Martin Paasi kirjoittaa.
Hänen mukaansa kriiseissä todenmukainen tieto on ”yhteiskuntarauhan viimeinen linnake”.
– En siis ”ymmärryksellä” ollut hyväksyvinäni väkivaltaa, kuten jotkut täällä halusivat asian tulkita, Paasi jatkaa.
Kansanedustaja viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan perinteinen media ja toimittajat koetaan entistä puolueellisemmiksi. Vuoden 2022 Pew Research Centerin tutkimuksessa todettiin, että uutisyleisön ideologiset suuntaukset vaikuttavat toimittajien lähestymistapaan uutisoinnissa.
– Vasemmistolaisista yleisöistä raportoineet toimittajat uskovat todennäköisemmin, että kaikkia puolia ei tarvitse kattaa tasapuolisesti verrattuna oikeistolaisista yleisöistä raportoiviin toimittajiin, mikä osoittaa ideologisen jakautumisen uutisoinnissa, Martin Paasi toteaa.
– Suomen Lehdistön tutkimus osoittaa, että uusi toimittajasukupolvi haluaa neutraalin sivustakatsomisen sijaan ajaa yhteiskunnallista muutosta, Paasi mainitsee toisena esimerkkinä.
Hän esittää oman määritelmänsä ”wokesta ja wokeistosta”:
– Eräänlainen (alun perin) hyvää tarkoittava, nykyään kasvavassa määrin itsetarkoituksellisiin sääntöihin perustuva hyveellisyys, joka on irtautunut todellisuudesta, logiikasta ja kääntynyt tarkoitustaan vastaan. Ammattikunnat ylittävä yhteisö, joka harjoittaa tätä toimessaan.
Määritelmäni:
i) wokesta
ja
ii) wokeistosta
Semantiikan kalibrointia varten 👍 https://t.co/a7fUMkBgu4
— Martin Paasi (@MartinPaasi) August 5, 2024
Paljon on peräänkuulutettu faktoja, kun olen painottanut perinteisen median riippumattomuuden tärkeyttä @hsfi eilisessä jutussa (https://t.co/lNeaZFAhNC)
En tiedä faktoista, mutta kasvava määrä tutkimuksia osoittaa, että perinteinen media ja toimittajat koetaan entistä…
— Martin Paasi (@MartinPaasi) August 6, 2024
Tässä linkattuna rautalangasta, mitä alla olevalla twiitillä tarkoitin.
Vaikka useammatkin (kaikki?) sen varmasti jo ymmärsikin.https://t.co/LdBZECzHb4 https://t.co/MP1au7l70E
— Martin Paasi (@MartinPaasi) August 5, 2024
Ei #Britti #mellakat syntyyn valheita tarvita, kun maahanmuuttajataustainen teini murhaa pieniä lapsia JA #woke:isto yrittää saada sen joksikin muuksi.
Aivan kuten te, @iltasanomat nyt pääkirjoituksessanne.
Asiat sellaisina kuin ne ovat, kiitos. https://t.co/8OuS06H5ig
— Martin Paasi (@MartinPaasi) August 4, 2024