Pohjois-Korea on Kim Jong-unin toimesta tiedettävästi lähettänyt sotilasjoukkoja Venäjälle tukeakseen Venäjää hyökkäyssodassa.
– Tarkoitus on tukea Venäjän joukkoja pyrkimyksissä vallata takaisin Kurskin noin 250 neliökilometrin alueet, jotka Ukraina valtasi kesällä, ja karkottaa ukrainalaissotilaat näin pois Venäjän puolelta, toteaa kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) blogissaan.
Heinonen näkee Pohjois-Korean osallisuuden merkittävänä tapahtumana sodankulussa.
– Pohjois-Korean liittymistä hyökkäyssodan osapuoleksi on niin Ukrainan kuin muunkin lännen viranomaiset pitäneet suurimpana eskalaationa yli kaksi vuotta jatkuneessa sodassa, hän toteaa.
Heinosen mukaan ei ole selvää, että mitä Venäjä on sitten vastavuoroisesti luvannut Pohjois-Korealle. Hän viittaa blogissaan latinankieliseen lauseeseen ”Quid pro quo”, mikä tarkoittaa ”jotakin jotakin vastaan”.
– Yksi on varmasti ruoka-apu, mutta myös varmasti jonkinlainen turvakin – sotilaallinenkin apu – ja rajoite lännen toimia vastaan suhteessa Pohjois-Koreaan. Olen varma, että Pohjois-Korea pyrkii myös Venäjän kautta tavalla tai toisella myös saamaan jotain sellaista mitä pakotteet sen estää muuten saamasta, Heinonen arvioi.
Heinonen pitää tilannetta huolestuttavana. Hän uskoo , että tilanne voi osaltaan vaikuttaa myös Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin ajatuksiin ja toimiin.
– Pohjois-Korean liittyminen sodan osapuoleksi voisi hyvinkin toimia myös niin, että Trumpin isokuva Ukrainasta muuttuisi, hän sanoo.
Pohjois-Korean osallisuuden myötä Heinonen alleviivaa yhä edelleen, että lännen tulee välittömästi poistaa itse Ukrainalleen asettamansa puolustussodan rajoitteet.
– Lännen, Naton ja Euroopan maiden asettamista rajoitteista ei hyödy kuin Venäjä, kansanedustaja linjaa.