Kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti kirjoittaa X-alustalla kuluneen kesän Yleisradio-kohuista, joissa viimeisin syntyi, kun Seiska eilen uutisoi Ylen uutispäätoimittajan Riikka Räisäsen lähteneen yhteiselle työmatkalle Ranskaan alaisensa kanssa, jonka kanssa hänellä on suhde.
Sammallahden mukaan kohut noudattavat tuttua linjaa.
– Ylestä paljastuu jotain epäeettistä. Ylen johto kieltää kaiken, jopa vastoin todisteita, ja vetäytyy siilipuolustuksessa piiloon, Sammallahti kirjoittaa.
Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kiisti eilen Ilta-Sanomissa, että päätoimittajan ja alaisen suhde, joka Seiskan mukaan on sisältänyt myös kahdenkeskisiä tapaamisia työajalla, olisi aiheuttanut kritiikkiä talon sisällä.
– Se on ihan valetietoa. Täällä ei ole minkäänlaista ärtymystä. Täällä ollaan kovin surullisia sen Seiskan jutun takia, Jokinen sanoi.
Sammallahti kommentoi, että Ylen johdon toiminta vaikuttaa herättävän ihmetystä kaikissa muissa paitsi Ylen johdossa itsessään.
– Itse asiassa Ylen johdon mukaan vika on aina kaikissa muissa. Jos Yleä kritisoi, on Ylen johdon mukaan syyllistynyt disinformaation levittämiseen, informaatiosodan lietsomiseen ja valetiedon tuottamiseen, Sammallahti näkee.
Sammallahden mukaan hämmästyttävintä koko kesän jatkuneissa kohuissa on se, että Yle tuntuu olevan koskematon.
– Näin pahaisena kansanedustajana minulle on tällä hetkellä mysteeri, miten Yleisradiossa ilmenneisiin laiminlyönteihin voi puuttua, sillä mikään nykyinen valvontamekanismi ei tunnu sitä mahdollistavan.
– Yksi oivallinen työkalu tällaisten asioiden selvittämiseen olisi tuoda Suomeen USA:n parlamentista tuttu julkisten kuulemisten käytäntö. Silloin poliitikot ja suomalaiset saisivat julkisten yhtiöiden johtajilta julkisia vastauksia julkisiin töppäyksiin, Sammallahti ehdottaa.
Kannatusta ajatus saa kansanedustaja Atte Kalevalta (kok.), jonka mukaan kysymys julkisten kuulemisten käyttöönotosta on erittäin hyviä.
Martin Paasi (kok.) sanoo, että julkisten kuulemisten käytäntö pitäisi ehdottomasti tuoda Suomeen.
– Voisi jopa vähentää töppäysten määrää, hän arvelee.
Tässä @TereSammallahti esittää erittäin hyvän kysymyksen:
Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön USA:n parlamentista tuttu julkisten kuulemisten käytäntö? Näissä kuulemisissa poliitikot saisivat julkisten yhtiöiden johtajilta julkisia vastauksia julkisiin töppäyksiin. https://t.co/u97Z0U9LU1— Atte Kaleva (@AtteKaleva) September 5, 2024
Tämä USA:n parlamentista tuttu #julkisten #kuulemisten #käytäntö pitäisi ehdottomasti tuoda Suomeen.
Silloin poliitikot ja suomalaiset saisivat julkisten yhtiöiden johtajilta julkisia vastauksia julkisiin töppäyksiin.
Voisi jopa vähentää töppäysten määrää? https://t.co/ABLlzEAmLj
— Martin Paasi (@MartinPaasi) September 4, 2024