Muutos voi vaikuttaa siihen, mikä maa vastaa asiakkaan sairaanhoidon kustannuksista sekä siihen, onko asiakkaalla oikeus saada eläkettä saavan hoitotukea.
Lisäksi muutos voi vaikuttaa kansaneläkkeen määrään niillä asiakkailla, jotka asuvat Suomessa mutta ovat aiemmin asuneet tai työskennelleet EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai Britanniassa.
Kela on lähettänyt asiasta päätöksen niille näissä maissa asuville asiakkaille, jotka saavat vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkettä kansaneläkkeenä.
Jos asiakas on saanut Suomesta ainoastaan kansaneläkettä ja eläkkeen maksu on lopetettu, Suomi ei enää vastaa toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai Britanniassa asuvan asiakkaan eikä hänen kyseisessä maassa asuvan perheenjäsenensä sairaanhoidon kustannuksista.
Suomesta myönnetty hoito-oikeustodistus S1 tai E121 perutaan. Asiakas ei myöskään voi enää käyttää Suomen myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Hoito-oikeus päättyy myös niillä asiakkailla, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi on vastannut puolison saaman kansaneläkkeen perusteella.
Jos asiakas tai hänen perheenjäsenensä saa Suomesta työeläkettä, Suomi vastaa jatkossakin sairaanhoidon kustannuksista asuinmaassa.
Aiemmin ulkomailla asuneen kansaneläkkeen määrä voi muuttua
Jos Suomessa asuva asiakas on aiemmin asunut tai työskennellyt toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai Britanniassa, hänen kansaneläkettään pidetään jatkossa EU-lainsäädännön mukaisena vähimmäiseläkkeenä. Tämän myötä eläkkeen laskentatapa muuttuu.
Eläkkeen määrä lasketaan uudestaan vähimmäiseläkkeenä siinä vaiheessa, kun kansaneläke tarkistetaan seuraavan kerran. Kansaneläkkeen määrä voi tapauksesta riippuen pysyä ennallaan, suurentua tai pienentyä. Jos kansaneläkkeen määrä muuttuu uudelleenlaskennan takia, sillä voi olla vaikutusta esimerkiksi eläkkeensaajan asumistuen ja takuueläkkeen määrään.
On arvioitu, että kansaneläkkeen uudelleenlaskenta vähimmäiseläkkeenä koskee enimmillään noin 32 000 Suomessa asuvaa kansaneläkkeen saajaa, jotka ovat aiemmin työskennelleet tai asuneet EU- ja ETA-maissa, Sveitsissä tai Britanniassa.
Näitä tilanteita muutos ei koske
Muutos ei koske perhe-eläkkeitä eli leskeneläkettä ja lapseneläkettä. Niitä maksetaan edelleen EU- ja ETA-maihin, Sveitsiin ja Britanniaan.
Muutos ei vaikuta myöskään sosiaaliturvasopimuksiin, joita Kela on tehnyt Yhdysvaltojen, Kanadan, Israelin, Chilen ja Australian kanssa. Kela voi edelleen sopimuksen perusteella maksaa eläkkeitä näissä maissa asuville eläkkeensaajille.
Tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana voi edelleen saada kansaneläkettä.
Työeläkelaitokset jatkavat työeläkkeiden maksua ulkomaille niin kuin ennenkin.