Ministeriöiden kansliapäälliköiden mielestä työmarkkinoilla on toteutettava laaja-alainen rakenneuudistus, jotta työmarkkinoiden toimivuus paranisi ja työvoiman tarjonta lisääntyisi. Kansliapäälliköiden mielestä uudistus on toteutettava siitäkin huolimatta, että siitä ei synny työmarkkinaosapuolten kesken konsensusta.
– On luotava uusi tasapaino työntekijän ja työnantajan oikeuksien ja velvollisuuksien välillä. Työllistämiskynnykseen vaikuttava lainsäädäntö tulisi arvioida ja ilmeiset kynnykset poistaa siitä huolimatta, että niistä ei synny konsensusta, kansliapäälliköiden laatimassa muistiossa lukee.
Ilmeisiä kynnyksiä ovat kansliapäälliköiden mukaan ainakin työvoiman käyttötapoihin liittyvät kysymykset, kuten määräaikaisten sopimusten käytön helpottaminen pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi ja koeajan pidentäminen.
Muita listattuja kynnyksiä ovat yleissitovaa työehtosopimusta noudattavan työnantajan mahdollisuudet tehdä paikallisia sopimuksia, työsuhdeturvasäännösten toimivuus lyhyissä työsuhteissa tai erikokoisissa yrityksissä, yhteistoimintalain soveltamisrajan nostaminen, työaikasääntelyn sitominen kiinteällä työpaikalla tehtävään työhön sekä kaupan aukioloaikoja ja siten työllistämismahdollisuuksia rajoittava sääntely.
Kansliapäälliköiden mielestä työlainsäädännön vanhentuneet osat on ”alistettava nykyaikaistamiselle ja kokonaisuudistuksille siten, että keskeisistä yksityiskohdista päätetään laaja-alaisen kokonaisuudistuksen osina, mutta erillisen valmistelun perusteella eikä valmistelun ennakkoehtoina”.
Vanhentuneita osia ovat muistion mukaan ainakin työ- ja virkaehtosopimuksia sekä työriitojen sovittelua ja riidan ratkaisua koskeva sääntely sekä työaika- ja vuosilomalainsäädäntö sekä työvoiman käyttötapoja koskeva sääntely.
Työttömyysturvaa ”kehitettävä”
Kansliapäälliköiden mielestä työttömyysturvaa ja aktiivista työvoimapolitiikkaa on tarpeen kehittää kokonaisuutena.
Kehittämisen kohteeksi on otettava työttömyysturvan kesto ja taso, lisäpäiväoikeus, järjestelmän yksinkertaistaminen sekä toisaalta aktiivisen työvoimapolitiikan resurssointi ja vaikuttavuuden parantaminen muun muassa hyödyntämällä digitalisaation ja kumppanuuksien mahdollisuuksia palvelujen tuottamisessa.
Virkamiestyönä tehty muistio Suomen tilannekuva hallitusohjelmaneuvotteluiden tueksi keväällä 2015 on laadittu tukemaan strategisen hallitusohjelman syntyä.
Muistiossa kansliapäälliköt määrittelevät yksitoista kiperää ongelmaa ja esittävät niihin ratkaisujen eväitä. Yksi kiperistä ongelmista on korkea työttömyys, johon kansliapäälliköt esittävät ratkaisuksi työmarkkinoiden rakennemuutosta.
Lisäksi kansliapäälliköt linjaavat muistiossa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, EU-politiikkaa ja talouden tilannekuvaa.