Suomessa toimii useita yrityksiä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä maailmassa syödään ja juodaan ensi vuosikymmenellä, kertoo Kauppalehti, joka selvitti 12 kiinnostavan uuden suomalaisen ruokateknologiayrityksen talousluvut.
Selvityksen perusteella kolmen kärjessä ovat Finnish Food Factory, Alvar Pet ja Plantagusto Group.
Vuonna 2018 perustettu Finnish Food Factory on meijerituotteiden sopimusvalmistaja, joka innovoi itse tai yhdessä asiakkaidensa kanssa uusia tuotteita ja valmistustapoja niille. Kasvipohjaisissa tuotteissa pääraaka-aineena on esimerkiksi kaura.
–Pyrkimys on olla Euroopan johtava kasvipohjaisten meijerituotteiden sopimusvalmistaja. Yli puolet tuotteista menee vientiin, lähinnä EU-alueelle. Skandinavian ulkopuolelle viemme käytännössä vain kasvipohjaisia tuotteita, toimitusjohtaja Janne Hirvonen kertoo Kauppalehdelle.
Viidenneksi sijoittunut Lipasu on jäätelöyhtiö, jonka Friidu-tuotemerkin kasvipohjaisten jäätelöiden keskeinen raaka-aine on kotimainen härkäpapu.
–Se tuo jäätelöön kermaisen täyteläisyyden, joka tekee siitä erottamattoman kermajäätelöstä, Lipasun toinen perustaja ja liiketoimintajohtaja Annika Ikonen kertoo.
Lipasun juuret ovat Helsingin yliopiston Viikin kampuksella, missä härkäpapujäätelön kehittäminen sai alkunsa vuonna 2018 elintarviketieteiden opiskelijoiden kurssiprojektista.
Paremmat kasviproteiinit, rasvat, ruoan säilymisen parantaminen sekä lemmikkien ja tuotantoeläinten ympäristöystävällisemmät ruoat tarjoavat rutkasti kasvumahdollisuuksia.
Osa selvityksessä olevista yrityksistä tekee jo nyt varsin kelvollista liikevaihtoa, ja kasvuprosentit ovat parhaimmillaan nelinumeroisia, mutta kannattavuutta pitää kuitenkin kohottaa. Tilanne on tyypillinen nuorten yritysten ollessa kyseessä.