– Jos eduskunnassa valittaisiin vuoden välikysymys, olisi keskustan tekemä kysymys hyvinvointialueiden tilasta ja rahoituksesta itseoikeutettu palkinnon saaja. Onneksi tämä välikysymys tehtiin vasta lokakuussa, koska jos se olisi tehty vuoden alussa, olisi keskusta sekä esittänyt että vastannut tehtyyn välikysymykseen, totesi kansanedustaja Sari Tanus kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuorossa välikysymyksestä sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluista.
– Uskoisin, että keskustan edustajat tuntevat hyvin kansallispeli pesäpallon termistön – en voi olla vertaamatta tätä tilannetta pesäpalloon, jossa sisä- ja ulkovuorot vaihtuvat pelin kuluessa, hän jatkoi veistelyään.
Tanus myönsi, että välikysymyksen kysymykset ovat aivan aiheellisia ja perusteltuja.
– Me kristillisdemokraatit kysyimme näitä aivan samoja kysymyksiä teiltä arvon keskustan edustajat taannoin, kun te ajoitte näitä 21 hyvinvointialuetta kuin käärmettä piippuun. Me silloisessa oppositiossa olleet nostimme samoja huolia esiin, mutta tuolloin emme vastauksia kysymyksiimme saaneet.
– Pitää muistaa, että tämä hallitus rakentaa nyt hyvinvointialueita niiden perustusten varaan, jotka edellinen hallitus valoi ja nyt näiden ongelmien kanssa kipuilevat hyvinvointialueilla kaikki, myös keskustan aluevaltuutetut, Tanus jatkoi.
Hänen mukaansa on selvää, että hyvinvointialueiden rahoitukseen, hoitajapulaan ja lähipalveluihin liittyvät kysymykset pitää ratkaista niin nopeasti kuin mahdollista.
– Väestön ikääntyminen lisää terveys- ja hoivapalveluiden tarvetta. Ikääntyminen vähentää myös sosiaali- ja terveyspalveluihin käytettävissä olevan henkilöstön määrää ja vaikeuttaa siten palveluiden järjestämistä.
Tanus vakuutti tämän hallituksen tekevän kaikkensa, jotta soten ja hyvinvointialueiden ongelmat saadaan ratkaistua.
– Valtion talous on tilanteessa, jossa lisärahoitusta ei ole helposti löydettävissä. Hyvinvointialueiden on pystyttävä tehostamaan toimintojaan, löydettävä uusia toimintatapoja ja pystyttävä paremmin ottamaan mukaan yksityisen ja kolmannen sektorin, myös seurakuntien toimijat.
Tanuksen mukaan hallituksen esittämä kansallinen sote-kustannusten laskentamalli tulee helpottamaan palvelujen vertailtavuutta, niin hyvinvointialueiden sisällä kuin niiden välilläkin.
– On hyvä muistaa, että vasta viime hallituskaudella hallitus oli romuttamassa Kela-korvausjärjestelmää täysin parlamentaarisen työryhmän suositusten vastaisesti, lähinnä ideologisin perustein. Nykyinen hallitus parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta mm kohdentamalla kertaluonteista rahoitusta perusterveydenhuollon hoitojonojen purkuun uuden Kela-korvausmallin avulla.
– Hallitus kantaa vastuunsa sote-palveluiden turvaamisessa ja näihin talkoisiin ovat myös välikysymyksen allekirjoittajat tervetulleita, Tanus totesi.