Ukrainan sotilas AHS Krab -panssarihaupitsin sisällä. / mil.gov.ua / Facebook

Kenraali: Vetäytyminen etelässä voi johtaa kaaokseen

Hallittu siirtyminen Dnepr-joen itäpuolelle edellyttäisi venäläisjoukoilta suurta kurinalaisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän asevoimien on kerrottu aloittaneen vetäytymisen Hersonin alueelta Dnepr-joen itäpuolelle. Miehityshallinto on ilmoittanut Meduza-lehden mukaan siirtyvänsä pois Hersonin kaupungista Ukrainan vastahyökkäyksen vuoksi.

Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) Mick Ryan arvioi vetäytymisen voivan muodostua yllättävän haastavaksi. Päätöksen taustalla ovat erityisesti logistiikkaan liittyvät ongelmat, sillä Ukraina on häirinnyt venäläisjoukkojen huoltoa pommittamalla kuukausien ajan Dneprin ylittäviä maantie- ja ponttoonisiltoja.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Venäjän joukkojen uusi komentaja Sergei Surovikin on luultavasti arvioinut, että saarrostusuhan alla olevia joukkoja voidaan käyttää tehokkaammin muilla rintamanosilla.

– Vetäytymisen ajoitus on suunniteltava tarkoin. Tähän sisältyy päätös huoltotarvikkeiden, komentopisteiden, tiedustelujoukkojen ja muiden yksiköiden siirrosta. Se riippuu erityisesti siitä, kuinka vahvasti vastapuoli painostaa vetäytyviä joukkoja, Mick Ryan kirjoittaa Twitterissä.

Hänen mukaansa ratkaisevaa on se, pystyvätkö viivytysjoukot hidastamaan Ukrainan etenemistä riittävän kauan. Riskinä on täydellisen kaaoksen syntyminen ja mahdolliset massa-antautumiset.

– He tarvitsevat riittävästi sotilaita paniikin estämiseksi, mutta eivät liian paljon, jotta eivät lopulta menettäisi suurta osaa joukoistaan, Ryan jatkaa.

Venäjä voi yrittää häiritä Ukrainan etenemistä lisäämällä alueen ilmapuolustusta, elektronista sodankäyntiä sekä vetäytyville joukoille annettavaa tykistö- ja ilmatukea. Mick Ryanin mukaan on mahdollista, että siviileitä tullaan käyttämään ihmiskilpinä.

Hallittu vetäytyminen vaatii lisäksi kurinalaisuutta, jotta osa joukoista ei lähde asemistaan liian aikaisin. Myös maantieliikenne olisi pidettävä hallittuna massiivisten ruuhkien ehkäisemiseksi.

– Kuri romahtaa yhä todennäköisemmin, kun rintamalla olevien joukkojen määrä vähenee. Venäjän sotilasjohto ja kurinalaisuus ovat olleet koko sodan ajan kehnolla tasolla. Voimme odottaa, että vetäytymisen loppuvaiheesta tulee kaoottinen, Mick Ryan sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS