– Huono johtaminen saattoi meidät hengenvaaraan Afganistanissa, tviittasi toimittaja Tuomas Muraja, jolta ilmestyy maaliskuussa kirja Sotilaana Afganistanissa. Viesti oli osoitettu puolustusministeri Carl Haglundille (r.), puolustusvoimille ja presidentti Tarja Haloselle.
Muraja oli linkittänyt tviittiinsä kirjoituksen, jossa hän kertoo, että Afganistanissa vieraili hänen palvelusaikanaan kymmenkunta kenraalia, jotka saivat ensikäden tietoa siitä, miten pahoihin tilanteisiin partioissa voi joutua.
– He eivät kuitenkaan tuntuneet raportoivan varustepuutteistamme Suomessa. Mitä hyötyä heidän supavierailuistaan oli, jos Suomessa ei saatu tietää meidän yhä pahentuneista olosuhteistamme? Varustetäydennyksiä ei ainakaan kuulunut ajallaan, Muraja kirjoittaa.
Hän kertoo, että varustepuutteet näkyivät ja tuntuivat räikeimmin Afganistanin pohjoisosassa.
– Siksi rauhanturvaajat hankkivat varusteita itse tai lainasivat niitä muilta kansallisuuksilta. Muuten he eivät olisi saaneet poistua tukikohdasta suorittamaan tehtäväänsä.
Suomalaiskomentajat kielsivät Murajaa julkaisemasta kuvia, joissa ”vääriä” varusteita esiintyy.
Muraja kertoo, että kenraalivierailut sitoivat henkilökuntaa, joka ei voinut tehdä varsinaista työtään, ”kun piti kuljettaa herroja pitkin poikin Afganistania”. Kiitokseksi tuli moitteita reitin pomppuisuudesta.
– Illalla he sitten juopottelivat saunalla ja kertoivat toisilleen urheita sotajuttuja. Jotkut seurustelu-upseereista jopa painivat aamuyöllä pitkin tukikohdan lattioita, Muraja kertoo.
Hänen mielestään esimerkit kertovat siitä, kuinka suomalaisen sotilasjohdon toiminta vaikeuttaa raskasta kriisinhallintatyötä, vähentää palvelusmotivaatiota ja siten vaarantaa jopa joukkojen turvallisuutta.