Kansanedustaja Martin Paasi (kok.) on järkyttynyt keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen linjauksista koskien julkisomisteisia inhouse-yhtiöitä.
Kuntaliiton järjestämässä puheenjohtajapaneelissa Kaikkonen ehdotti, että hallitus luopuisi keskeisin osin suunnittelemastaan inhouse-yhtiöiden sääntelyn uudistamisesta.
Hallitus haluaa rajoittaa inhouse-yhtiöiden toimintaa, ja Suomen yrittäjät ovat pitäneet hallituksen suunnitelmia välttämättöminä. Inhouse-yhtiöiden katsotaan rapauttavan toimivia markkinoita ja tulevan veronmaksajille kalliiksi.
Inhouse-yhtiöllä tarkoitetaan valtion, kunnan tai kuntayhtymän omistajaa ja niiden määräysvallassa olevaa yhtiötä. Niiden kautta hankintoja voidaan tehdä ilman hankintalain mukaista kilpailutusta. Moni pieni- ja keskisuuri (pk) yritys on menettänyt tilauksia, koska kilpailutuksia ei tehdä.
– Kaikkosen kommenttien jälkeen on selvää, että Keskusta on inhouse-asiassa puolensa valinnut. Pk-yrittäjien toimintaedellytysten ja toimivien markkinoiden puolustamisen sijasta keskustalle tärkeämpää tuntuu olevan tehottoman ja kalliin inhouse-rälssin ylläpito. Silläkö monien taantuvien seutukuntien elinvoimaa edistetään ja talouskasvua tuplataan, Paasi kysyy.
Kokoomusedustaja sanoo, että Kaikkosen linjaus kertoo ennen kaikkea siitä, että kuntalaisilta kerättävien veroeurojen vastuullinen käyttö ei ole keskustan tärkeyslistan kärjessä. Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana synnytetyn epäterveen ”uuden maan tavan” suojelu sen sijaan vaikuttaa sitä olevan.
– Lyhyessä ajassa Suomeen on syntynyt pelkästään inhouse-yhtiöitä sisälleen hyväksyvä ”markkina”, jossa julkinen hallinto tekee suorahankintoja omilta yhtiöiltään. Siinä ei ole tietoakaan reilusta kilpailusta tai veronvarojen vastuullisesta käytöstä. Onneksi maassa on hallitus, joka haluaa tämän nyt muuttaa, Paasi sanoo.
– Hallituksen edistämä 10 prosentin vaatimus selkeyttää tilannetta ja parantaa vapaiden markkinoiden toimintaa. Keskustan osoittama kritiikki inhouse-yhtiöiden uudistukselle osoittaa puolueen ajautuneen kauas suomalaisten yritysten asian ajamisesta, hän jatkaa.
Tukea inhouse -yhtiöiden heikolle tuottavuudelle on saatu kiihtyvään tahtiin. Esimerkiksi tuoreessa Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että yksityisten ICT-yritysten tuottavuus on yli 60 prosenttia inhouse -yhtiöitä parempi. Julkisten hankintojen osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 20 prosenttia, joten tehostamispotentiaali on merkittävä.
– Tähän potentiaaliin nykyinen hallitus ja kokoomus haluaa tarttua. Inhouse -yhtiöiden sääntelyä uudistamalla hallitus luo tilaa alueelliselle elinvoimalle, paikalliselle yrittäjyydelle ja kasvulle, Paasi sanoo.
– Inhouse-yhtiöiden sääntelyä tarkentamalla ja julkisten hankintojen kilpailua lisäämällä luomme edellytyksiä yhteisten veroeurojemme järkevämmälle käytölle. Se on linja, jota varmasti myös pk-yrittäjät ja veronmaksajat arvostavat.
LUE MYÖS:
Hyvinvointialue vältti osakeostolla kilpailutuksen – pesula menetti asiakkaansa (VU 9.1.2023)