Vasemmistoliiton teltta Vantaalla Korson markkinoilla 19. syyskuuta 2021., LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Keskustelu rotta-vertauksesta jatkuu – onko epäinhimillinen puhe sallitumpaa vasemmistolle?

Vasemmistoaktiivi on pahoitellut pääministeriin liittyvää vertaustaan Twitterissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton puoluehallituksen varajäsenen Ville-Pekka Timosen rotta-vertaus on herättänyt keskustelua siitä, miten poliittisen kentän eri laidoilla suhtaudutaan tämänkaltaisiin puheisiin.

Helsingin kokoomuslainen varavaltuutettu Seida Sohrabi on jakanut Twitterissä Iltalehden saamat kommentit Li Anderssonilta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Jos vasemmistoliitto ja puheenjohtaja Li Andersson eivät kykene selkeästi ja yksiselitteisesti tuomitsemaan epäinhimillistä puhetta, on toisille siitä turha valittaa. Ihmisarvon loukkaaminen on ihmisarvon loukkaamista, kirjoittaa Sohrabi Twitterissä.

Jutussa Andersson katsoi, että vasemmistopoliitikon käyttämä kieli ei ollut asiallista, mutta sanoi olevansa myös yllättynyt, että asia on noussut näin isosti julkisuuteen.

Jo aiemmin kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz oli hämmästellyt Iltalehdelle, että vasemmistolle tämänkaltainen puhe tuntuu olevan sallitumpaa kuin oikeistolle.

– Vasemmistoliiton puoluehallituksen varajäsen katsoi julkisessa puheessaan asianmukaiseksi verrata pääministeri Orpoa rottaan, joka on tunnettu ja vihattu tuholaiseläin, Zyskowicz kommentoi Iltalehdelle tiistaina.

Zyskowiczin mukaan rotta-vertaus oli juuri senkaltaista dehumanisointia, josta perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpäätä aikanaan aiheellisesti syytettiin hänen puhuttuaan eduskunnassa vieraslajeista.

Timonen oli viitannut viime viikolla pitämässään puheessaan Joensuun torilla pääministeri Petteri Orpoon (kok.) ja sanonut, että ”Rottakin olisi parempi pääministeri. Sillä on sentään selkäranka!”.

Eilen tiistaina illasta Timonen pahoitteli valitsemaansa vertauskuvaa Twitterissä.

– En ajatellut, että siitä olisi syntynyt käsitys, että haukkuisin pääministeri Orpoa rotaksi, koska se ei ollut puheen tarkoitus.

– Tarkoitukseni oli käyttää vertauskuvaa, joka liitetään selkärankaisuuteen. Jälkeenpäin mietittynä olisin voinut valita fiksumman tavan, Timonen kirjoitti Twitterissä.

Timonen sanoi myös, ettei ole keskustellut puheenjohtaja Anderssonin kanssa viime päivinä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS