Itärajan kaltaiseen välineellistettyyn maahantuloon ei löydy täysin rinnastettavia ratkaisuja kansainvälisistä tuomioistuimista. Näin katsotaan Korkeimman hallinto-oikeuden lausunnossa liittyen hallituksen lakiluonnokseen rajalaista.
”Sen enempää ihmisoikeustuomioistuimen kuin unionin tuomioistuimenkaan ratkaisuissa ei korkeimman hallinto-oikeuden käsityksen mukaan ole käsitelty täysin vastaavaa tilannetta kuin lakiluonnoksessa tarkoitettua välineellistettyä maahantuloa. Saman tyyppisiä elementtejä on tosin unionin tuomioistuimen Valko-Venäjän rajanaapureiden Puolan, Liettuan ja Latvian kokemaa maahan pyrkijöiden aiheuttamaa painetta koskeneissa tuomioissa, joissa ei kuitenkaan ole julkilausutusti otettu kantaa hybridivaikuttamisen äärimmäisiin muotoihin”, katsoo korkein hallinto-oikeus lausunnossaan.
Sisäministeriö odottaa lähes 50 taholta lausuntoja hallituksen esitysluonnokseen välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Lausuntojen viimeinen jättöpäivä on tänään maanantaina. Hallituksen lakiluonnoksen mukaan turvapaikkahakemuksia voitaisiin tiettyjen edellytysten vallitessa kieltäytyä vastaanottamasta osassa Suomen itärajaa.
Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan hallituksen esitysluonnoksessa on tarkasteltu monipuolisesti aiheeseen liittyviä kansainvälisiä sopimuksia, unionioikeutta ja perustuslaista johtuvia vaatimuksia sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöä. KHO toteaa, että esitysluonnoksessa tarkoitetun hybridioperaation tyyppisen maahantulijoiden välineellistämisen tyyppistä ilmiötä ei ole tunnistettu kansainvälisissä sopimuksissa eikä unionin kansainvälistä suojelua koskevissa direktiiveissä.
”Korkein hallinto-oikeus toteaa yleisellä tasolla, että oikeusvaltion perusperiaatteet on kyettävä säilyttämään silloinkin, kun joudutaan vakavasti punnitsemaan kansallisen suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden turvaamista. Tilanteessa, jossa vieras valta tai vastaava toimija käyttää lakiluonnoksen kriteerien mukaisesti kolmannen maan kansalaisia Suomeen kohdistetun hybridihyökkäyksen välineinä, oikeusturvan ja oikeusvaltiollisuuden näkökulma ei voi korkeimman hallinto-oikeuden käsityksen mukaan tyhjentyä yksinomaan Suomen rajalle tuodun yksilön asemaan.”
”Ottamatta enemmälti kantaa esitysluonnoksen hyväksyttävyyteen ja säätämisjärjestyskysymyksiin perusoikeusjärjestelmän kokonaisuuden ja Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kannalta korkein hallinto-oikeus toteaa, että kynnys menettelyn käyttöönottamiselle on esitysluonnoksessa perustellusti asetettu hyvin korkealle.”
LUE MYÖS:
Supo ja Poliisihallitus lausuivat rajalaista – näin Venäjän uhkaa ja motiiveja arvioidaan
VU tutustui rajalaista annettuihin lausuntoihin – ”miten yksittäinen rajavartija voisi selvittää”
Oikeuskanslerilta varovaisen vihreää valoa poikkeuslaille – ”ei voi tarkoittaa mielivallan sallimaa lakia”