Kielteisen ratkaisun saaneille turvapaikanhakijoille avataan palautuskeskuksia

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo, että yhä useampi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut poistuu Suomesta vapaaehtoisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petteri Orpo kertoi torstaina toimittajille, että Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille perustetaan palautuskeskus.

– Keskuksia tulee yksi tai useampia, tarve kasvaa pikku hiljaa, Orpo totesi.

Hänen mukaansa sijaintipaikkoja aletaan vasta selvittää.

– Toivon että edistymme prosesseissa ja palautusjärjestelmän kehittämisessä ja että vapaaehtoisia palautuksia käytetään mahdollisimman paljon.

Keskuksista ei Orpon mukaan ”rakenneta vankiloita”. Niissä oleskelevien valvontaa hän kuvasi kuitenkin tiukaksi.

EU:n sisäministerit kokoontuvat perjantaina oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Ministereiden aiheina on muun muassa muuttoliike ja siihen liittyvät toimenpiteet sekä terrorismin torjunnan toimien edistyminen.

”Muuttoliike- ja pakolaiskriisi vaatii kattavia Euroopan laajuisia toimia. Sovitut toimenpiteet on nyt pantava täytäntöön jotta voimme kontrolloida muuttovirtoja tehokkaasti ja ylläpitää keskeisiä eurooppalaisia saavutuksia, kuten vapaan liikkuvuuden Schengen-alue”, sisäministeri painottaa ministeriön tiedotteessa.

Ministerin mukaan Suomen kanta on, että niin kutsutut Hotspot-käsittelykeskukset tulee saada toimintaan nopeasti. Turvapaikanhakijoiden rekisteröinti on sisäministeriön mukaan avainasemassa Dublin- ja Schengen -järjestelmien toimivuuden kannalta.

”Meidän täytyy pystyä paremmin tunnistamaan EU:n alueelle tulijat. Tulijoiden rekisteröinti ja sormenjälkien ottaminen heiltä kattavasti on edellytys sille, että turvapaikanhakijoiden EU:n sisäiset siirrot toimivat”, sanoo Orpo.

Sisäministeriön mukaan Suomi kiirehtii myös EU:n yhteisen turvallisten lähtömaiden listan hyväksymistä.

Komission asetusehdotuksen liitteessä mainittuja seitsemää kolmatta maata (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki) pidettäisiin turvapaikkahakemuksia käsiteltäessä turvallisina lähtömaina, jolloin kyseisten maiden kansalaisten kansainvälistä suojelua koskevat hakemukset voitaisiin käsitellä nopeammin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)