Kiinan ulkomaankauppaministeriö asetti 2. tammikuuta 2025 pakotteita kymmentä yhdysvaltalaista yritystä vastaan, koska ne ovat osallistuneet asejärjestelmien myyntiin Taiwanille. Lisäksi asetettiin kaksikäyttötuotteiden vientikielto 28 yhdysvaltalaisyritykselle.
Tämä oli viikon sisään jo toinen pakotepaketti, johon sisältyi muun muassa Lockheed Martinin, General Dynamicsin ja RTX:n tytäryhtiöitä. Ministeriön mukaan nämä yhtiöt eivät viedä mitään Kiinaan eivätkä tuoda sieltä mitään tai tehdä sinne uusia investointeja ja niiden johdolta on estetty pääsy Kiinaan.
Joulukuun 27. 2024 Kiina ilmoitti pakotteista seitsemää yritystä vastaan, mukaan lukien Boeingin tytäryhtiö Insitu. Toukokuussa 2024 Kiina asetti pakotteita jo kolmelle yritykselle: General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems ja Boeing Defense Space & Security. Kaikkien pakotteiden syynä oli Yhdysvaltojen sotilasapu Taiwanille.
Kiina väittää Taiwanin kuuluvan sen alueisiin ja on ilmoittanut käyttävänsä tarvittaessa sotilaallista voimaa saadakseen saaren hallintaansa. Washington D.C. ei ole tunnustanut Taiwanin itsenäisyyttä, mutta pitää sitä silti strategisena liittolaisena.
Yhdysvallat on Taiwanin suurin asetoimittaja. Joulukuussa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti 571,3 miljoonan dollarin puolustustuesta Taiwanille. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja nimitti tätä toimenpidettä sekaantumiseksi Kiinan sisäisiin asioihin sekä Kiinan suvereenisuuden ja alueellisen koskemattomuuden loukkaukseksi.
Kiina on viime vuosina lisännyt painetta Taiwania vastaan ja järjestänyt muun muassa kolme suurta sotaharjoitusta saaren ympärillä sen jälkeen, kun Taiwanin presidentti Lai Ching-te astui virkaansa 20. toukokuuta 2024.