Vladimir Putin ja Xi Jinping tapaamisessa helmikuun alussa 2022 juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. AFP/LEHTIKUVA/ALEXEI DRUZHININ

Kiina ei halua Vladimir Putinin häviävän Ukrainassa – ”tappio olisi sietämätön”

Asiantuntijoiden mukaan Pekingin pahin pelko on Venäjän valtion pirstoutuminen.
Picture of Arno Rydman
Arno Rydman
Arno Rydman on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinalla on kolme laajaa intressiä liittyen Ukrainan sotaan, totevat Catholic University of American professori Michael Kimmage ja Council on Foreign Relations -ajatuspajan tutkija Liana Fix.

Ensimmäinen intressi on estää Venäjän presidentti Vladimir Putinin kukistuminen. Putinin johtama Venäjä on arvokas voimavara Kiinalle.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Sillä on osansa Kiinan kylmän sodan kaltaisessa kilpailussa Yhdysvaltojen kanssa. Se tarjoaa halpaa energiaa ja suuret markkinat Kiinalle. Peking ei halua, että Putin korvataan vähemmän ystävällisellä johtajalla. Kiina ei myöskään halua nähdä hävityn Ukrainan sodan aiheuttamaa sisäistä epävakautta Venäjällä. Pahin skenaario – Venäjän valtion pirstoutuminen – voi aiheuttaa kaaosta Kiinan rajoilla, mikä vaikeuttaa Kiinan mahdollisuuksia käydä kauppaa Keski-Aasian, Etelä-Kaukasian ja Euroopan maiden kanssa, tutkijat kirjoittavat Foreign Affairs -lehdessä.

– Vaikka Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping eivät luultavasti ole samaa mieltä siitä, miten Ukrainan sodan pitäisi päättyä, he ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että Venäjän selvä tappio olisi sietämätön.

Ukrainalaisjoukkoja asemissa lähellä Bahmutia 8. huhtikuuta. AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV
Kiinalainen globaali järjestys

Michael Kimmage ja Liana Fix katsovat Kiinan myös ymmärtävän, että Ukrainan sodalla on kansainväliseen järjestykseen vaikuttavia seuraamuksia.

– Jos sota päättyisi länsimaisin ehdoin Ukrainan selvään voittoon, Yhdysvallat määrittelisi sen oman kansainvälisen järjestyksensä, sääntöjensä, voimansa ja diplomatiansa voitoksi. Tämä olisi isku Kiinan pyrkimyksille luoda uusi globaali järjestys, jossa on kiinalaisia (tai kiinalais-venäläisiä) erityispiirteitä.

– Mutta jos sota sitä vastoin pitkittyisi ja kasvattaisi edelleen inflaatiota ja elintarviketurvallisuuteen liittyvää epävarmuutta kaikkialla maailmassa, Kiina voisi esittää konfliktin todisteena jo olemassa olevan Yhdysvaltojen johtaman kansainvälisen järjestyksen epäonnistumisista, kaksikko kirjoittaa.

Heidän mukaansa Kiina voisi väittää, että kolmekymmentä vuotta amerikkalaista hegemoniaa on johtanut tähän umpikujaan, ja tekeytyä samalla vastuulliseksi toimijaksi omassa vaihtoehtoisessa kansainvälisessä järjestyksessään.

– Toisin sanoen Kiina on iloinen sodan jatkumisesta, koska se pitää Yhdysvaltojen huomion ja resurssit kiinnitettyinä Eurooppaan, kaukana Indopasifiselta merialueelta.

Ukrainan jälleenrakentaminen

Michael Kimmagen ja Liana Fixin mukaan Kiinan kolmas intressi on saada merkittävä rooli Ukrainan sodan jälkipuinnissa.

– Peking on pitkälti tyytyväinen siihen, että Venäjä, Ukraina ja länsi uuvuttavat itsensä taisteluissa. Mutta Kiina haluaa vaikuttaa mahdolliseen rauhanprosessiin ja Ukrainan sodan jälkeiseen talousmaisemaan.

– Kiinan ja Ukrainan väliset taloussuhteet olivat nousussa ennen sotaa, ja Pekingillä tulee epäilemättä olemaan laaja rooli Ukrainan sodan jälkeisessä jälleenrakentamisessa.

Venäjän ohjusiskun tuhoja Vyshgorodissa Kiovan lähellä 28. marraskuuta. AFP/LEHTIKUVA/GENYA SAVILOV

Vaikka Kiova vaatii, että sen tukijoiden pitäisi pääasiallisesti hyötyä maan elvyttämisen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, Ukraina saattaa tutkijoiden mukaan lopulta kääntyä Pekingin puoleen selvitäkseen valtavista jälleenrakennustarpeistaan.

He korostavat Kiinan mainostavan Ukrainaa koskevaa ”rauhasuunnitelmaansa”, joka on täysin epärealistinen ehdotus ja joka palvelee lähes yksinomaan Venäjän etuja.

– Xin äskettäin Putinille esittämä rauhansuunnitelma Moskovassa on merkki siitä, että Kiina haluaa olla sekä välittäjä että taloudellinen toimija Ukrainassa; se haluaa olla tämän pöydän ääressä, jotta se voi toimia taloudellisten etujensa mukaisesti, kun sota päättyy. Kiina tekee kaikkensa rauhan saavuttamiseksi.

Tuki Venäjälle?

Michael Kimmage ja Liana Fix katsovat, että Kiina ei seuraa passiivisesti vierestä Ukrainan tapahtumien kehittyvän miten tahansa. Kiina on valmis menemään hyvin pitkälle estääkseen Yhdysvaltoja menestymästä Ukrainassa.

– Jos sodankulku Venäjän kannalta jatkuu heikosti, Kiina alkaa tukea Putinia.

– Kiina voisi ankkuroida itsensä sotaan tekemällä riskialttiin päätöksen antaa Venäjälle tappavaa sotilaallista apua. Tällaista tukea voitaisiin tarjota salaisesti. Jos tätä ei huomattaisi tai jos sitä ei voitaisi osoittaa aukottomasti, Kiina voisi silti pukeutua rauhantekijän viittaan Ukrainassa. Siten se voisi lyödä kiilaa Euroopan ja Yhdysvaltojen väliin – jos Washington tuomitsisi Pekingin avustuslähetykset Venäjälle ja ryhtyisi rangaistustoimenpiteisiin, mutta Eurooppa kieltäytyisi seuraamasta esimerkkiä.

Tutkijoiden mukaan Kiina voisi mennä vielä askeleen pidemmälle ja alkaa toimittaa avoimesti aseita ja ammuksia Venäjälle.

– Tämänkaltainen raju liike merkitsisi sitä, että Kiina heittäisi haasteen Yhdysvalloille ja Euroopalle sivuuttaen kaikki länsimaiset uhkaukset taloudellisista rangaistuksista. Kiinan osallistuminen sotaan vaatisi Yhdysvalloilta ja Euroopan mailta suurempia sitoumuksia ja panostuksia Ukrainan tukemiseen. Länsimailla on jo nyt vaikeuksia tuen ylläpitämisessä.

Kiinan asevoimien alus Taiwaninsalmella. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / GREG BAKER

Kimmagen ja Fixin mielestä tällainen rohkea liike voisi perustua strategiseen logiikkaan.

– Kiinan osallistuminen Ukrainan sotaan toimisi alustavana häiriötekijänä ennen suunniteltua hyökkäystä Taiwaniin, mikä tapahtuisi kuukausia tai vuosia myöhemmin.

– Länsimaat eivät voi ohjata Ukrainaan uppoavia resurssejaan välittömästi Taiwanin puolustukseen. Kiinan osallistuminen Venäjän sotatoimiin vetäisi huomion pois Taiwanista ja Indopasifiselta merialueelta.

Pekingin riskit

Michael Kimmagen ja Liana Fixin mukaan Kiinan avoin tuki Venäjälle voisi olla myös tuhoisaa Pekingille.

– Venäjä saattaa silti hävitä sodan. Toistaiseksi sen hyökkäysoperaatiot ovat edenneet epäonnistumisesta toiseen, ja Ukraina on joka käänteessä ylittänyt odotukset. Venäjän tappio tarkoittaisi sitä, että Venäjälle myönnetyt tukitoimet kostautuisivat Kiinalle.

– Tämä huoli näyttääkin motivoineen Kiinaa pysymään sivussa, kun viranomaiset ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että Putinin hölmöilyn ja kyvyttömyyden vuoksi Venäjä ei välttämättä ansaitse muuta kuin symbolista ja tilannekohtaista tukea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)