Kiina on esitellyt sen kehittämää uuden sukupolven miehittämättömän taistelulentokoneen prototyyppiä. Asiasta kertoi Financial Times.
Päivitetty Feihong FH-97A, jonka prototyyppi oli esillä viime kuussa joka toinen vuosi Etelä-Kiinassa järjestetyssä Zhuhain lentonäytöksessä, on paranneltu niin, että se voi suorittaa sekä maa- että ilmaiskuja.
– Tulevaisuudessa [FH-97A] on erittäin tärkeä, Sodan tulevaisuus tulee olemaan kilpailu drone- ja anti-drone-tekniikan välillä, arvioi Ni Lexiong, Shanghaissa toimiva sotilasanalyytikko.
Uudenlaisten miehittämättömien lentokoneiden tavoitteena on tukea miehitettyjen hävittäjien hyökkäyksiä lentäen niiden rinnalla. Tämä toisi lisää tulivoimaa, joustavuutta ja kestävämpää operatiivista kykyä edullisemmin kuin perinteiset hävittäjät ja näiden lentäjien koulutus.
Analyytikoiden mukaan teknologian käyttöönottoon menee kuitenkin vielä 5–10 vuotta.
Kiina ja Yhdysvallat kilpailevat toisiaan vastaan kehittäessään ja otattaessaan käyttöön uutta sotilasteknologiaa.
Dronejen tärkeys on korostunut esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan, jossa molemmat osapuolet hyödyntävät niitä laajasti operaatioissa.
Kiina kehittää myös muita miehittämättömiä järjestelmiä, kuten ”robottikoiria”, jotka voivat tukea maihinnousuoperaatioita.