Kiina ja Iran valmistelivat tekoälyä hyödyntäen tekaistua materiaalia vaikuttaakseen Yhdysvaltojen vuoden 2020 presidentinvaaleihin.
Tehtyä feikkimateriaalia ei asiasta uutisoivan CNN:n mukaan kuitenkaan levitetty vaalien alla julkisesti. Kiinan ja Iranin kerrotaan valmistelleen materiaalia toisistaan riippumatta.
Tekoälyllä tehty vaalivaikuttamiseen tähtäävä ääni- ja videomateriaali on herättänyt kuitenkin huolen Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisissa. Nykyteknologialla uskottavan deepfake-sisällön tekeminen on huomattavasti helpompaa verrattuna Yhdysvaltojen vuoden 2020 presidentinvaalien aikaan käytössä olleeseen teknologiaan.
Vaikka teknisesti sisällön tuottamisesta on tullut aiempaa helpompaa, ei tekoäly yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan kuitenkaan tee informaatiovaikuttamisesta suoranaisesti tehokkaampaa.
Ongelmana on viranomaisten mukaan sisällön levittäminen ja vaikuttamisen teemojen tunnistaminen.
Kiinan vaikuttamisoperaatiot ovat CNN:n haastatteleman viranomaislähteen mukaan olleet usein kömpelöitä, koska niissä ei ole osattu ottaa huomioon kulttuurillisia eroja.
– Heidän on todella vaikeaa ymmärtää erimielisyyksiä aiheuttavia ongelmia tai keinoja, jolla kyseisiä ongelmia voisi hyödyntää, hän sanoo.
Venäjä on puolestaan ollut vaikuttamisessa viranomaislähteen mukaan Kiinaa tehokkaampi.