Kiina jatkaa erityishallintoalue Hongkongin vapauksien kaventamista perustuslain 23. artiklan käyttöönotolla. Asiasta kertovat muun muassa NBC ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Uutta artiklaa nimitetään “asetukseksi kansallisen turvallisuuden suojaamisesta”. Lakia kuvataan niin väljäksi, että sen tulkinta on käytännössä Pekingin ohjaileman hallinnon käsissä.
Artikla 23 laajentaa käytännössä Hongkongin hallinnon mahdollisuuksia säätää lakeja, joilla “estetään turvallisuusuhkia”. Hongkongin hallinto on ollut vuodesta 2020 lähtien aiempaa tiukemmin Kiinan kommunistipuolueen hallinnassa.
Itsehallintoalueen aiemmin vapaata mediaa ja kansalaisyhteiskuntaa on sittemmin rajoitettu kiihtyvään tahtiin. Jo vuonna 2020 säädetty kansallisen turvallisuuslaki on kiihdyttänyt opposition vainoa.
Turvallisuusuhkien määritelmä tulee jatkossa Hongkongiin Pekingistä. Myös valtiosalaisuudet määritellään tästä lähtien kommunistipuolueen taholta. Amnestyn mukaan valtiosalaisuudeksi voidaan lukea käytännössä mikä tahansa informaatio.
Artikla 23 laajentaa myös vakoiluksi luettavan toiminnan määritelmää. Pian “ulkoisen voiman” kanssa kommunikoinut henkilö voidaan tuomita jopa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen levittäessään “väärää tietoa”. Ulkoisiksi voimiksi ei lueta ainoastaan valtioita tai kansalaisjärjestöjä, vaan myös yksityishenkilöt, jotka työskentelevät vieraiden valtioiden palveluksessa.
Lisäksi kymmenvuotisia vankeustuomioita voidaan jatkossa jakaa myös valtion kritisoimisesta.