Poliiseja Dalianin keskustassa Kiinassa kesällä 2017. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kiina kouluttaa 3000 poliisia valvomaan omia etujaan ulkomailla

Kiinan tarjoama poliisikoulutus parantaa Kiinan omaa jalansijaa ja saataa pahentaa pakolaisvakoilua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina aikoo lähimmän vuoden aikana kouluttaa noin 3000 muiden maiden poliisia, kertovat Hong Kong Free Press ja China Daily.  Asia tuli ilmi Linyunganin turvallisuuskonferenssissa maanantaina, jossa siitä kertoi Kiinan turvallisuusministeri Wang Xiaohong.

Konferenssiin osallistui poliiseja ja poliisihallinnon edustajia 122 maasta. Paikalla oli poliiseja esimerkiksi Malesiasta, Myanmarista, Pakistanista ja kansainvälisestä poliisijärjestö Interpolista.

Virallisesti tämä kansainvälinen konferenssi on osa Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri, Kiinan presidentti Xi Jingpingin vuonna 2022 lanseeraamaa kansainvälistä turvallisuusaloitetta (Global Security Initiative, GSI). Käytännössä siinä, ja poliisien kouluttamisessa, on kyse Kiinan kansainvälisen vaikutusvallan kasvattamisesta ja turvaamisesta – eli mielipidevaikuttamisesta.

– Vähän kuin sanoisi että jos et tykkää läntisestä tavasta tehdä asioita niin meillä on tarjolla vaihtoehto, sanoi Hong Kong Free Pressille Kiina-tutkimuksen apulaisprofessori Benjamin Ho Singaporessa toimivasta S. Rajaratnamin kansainvälisten suhteiden tutkimuslaitoksesta.

Hon mukaan Kiinaa yrittää nyt alleviivata miten hyvin sen omat turvallisuusasiat ovat, mihin liittyy sen oma, sisäisen valvonnan koneisto.

– Tämä logiikka voi olla varsin houkuttelevaa valtioille, joilla on haasteita oman, sisäisen turvallisuutensa kanssa.

Kiinan kannalta tämä on heille mahdollisuus esitellä omaa vaikuttavuuttaan turvallisuussektorilla. Ja joihinkin se myös tepsii: China Dailyn mukaan esimerkiksi Serbian sisäministeri Ivica Dadic sanoi kannattavansa Kiinan turvallisuusaloitteita.

– Kun maailma on myrskyisä, Serbian valintana on jämäkästi vahvistaa yhteisyötä vanhojen ystäviensä kuten Kiinan kanssa, Dadic sanoi.

Käytännössä lisäpoliisikoulutus voi lisätä ja vahvistaa Kiinan vaikutusvaltaa myös suhteessa Kiinasta paenneisiin toisinajattelijoihin ja muihin Kiinan kommunistipuolueen vainoamiin ryhmiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi itsenäisyyttä Kiinasta tavoittelevat tiibetiläiset, uiguurivähemmistö sekä Falun Gongin harjoittajat. Heitä asuu myös Suomessa.

Kiina on yksi aktiivisimmista pakolaisvakoilun harjoittajista. Pakolaisvakoilu tarkoittaa ulkomaisten viranomaisten pyrkimystä vakoilla ja kontrolloida Suomessa asuvia ihmisiä. Suojelupoliisin tietoon tulee vuosittain pakolaisvakoilutapauksia, joissa ulkomainen tiedustelupalvelu hankkii tietoa Suomessa asuvista maan nykyisistä tai entisistä kansalaisista. Se ei kuitenkaan pysty puuttumaan niihin tehokkaasti, sillä pakolaisvakoilu ei ole Suomessa laitonta. Kaikki muut pohjoismaat ovat kriminalisoineet pakolaisvakoilun.

Lisäksi Kiina on perustanut vaikutusvaltansa tehostamiseksi salaisia, laittomia poliisiasemia useisiin maihin. Vuoden 2022 tietojen mukaan niitä on 54 kappaletta yhteensä 30 maassa – muun muassa maanantaina uskollisuuttaan vannoneessa Serbiassa, Hollannissa neljä, Ruotsin Tukholmassa yksi, Espanjassa peräti yhdeksän. Ne valvovat maissa asuvia kiinalaisia ja väärän käytöksen ilmetessä ”kannustavat” heitä palaamaan Kiinaan.

Kiinan tarjoama koulutus tuskin lisää koulutettavien maiden viranomaisten mielenkiintoa tarttua oman poliisitoiminnan ohittavien kiinalaispoliisien levittämiin lonkeroihin kotimaassaan.

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)