Kiina on satelliittikuvien perusteella aloittanut täysin uudentyyppisen lentotukialuksen rakentamisen.
Kaupallisten satelliittikuvien mukaan aluksen rakennusprojekti on käynnistetty Guangdongin provinssissa sijaitsevalla telakalla.
Asiasta uutisoi CNN.
Entinen sukellusveneupseeri, nykyisin Center for a New American Security -ajatushautomon tutkijana työskentelevä Thomas Shugart sanoo, että alus poikkeaa Kiinan aiemmista tukialuksista.
– Se on jokseenkin epätavallisen muotoinen ja kokoinen – paljon pienempi kuin Kiinan aiemmat lentotukialukset, hän sanoo.
Alus on jopa pienempi kuin Kiinan merivoimien maihinnousualukset, jotka ovat maan asevoimien pienimpiä varsinaisia tukialuksia.
Shugart arvioi, että Kiina saattaa olla rakentamassa näennäisesti siviilikäyttöön tarkoitettua alusta. Hänen mukaansa lentotukialus saatetaan naamioida esimerkiksi merentutkimusalukseksi, vaikka tosiasiallisesti alus suorittaisi merivoimien tehtäviä.
Uusi alustyyppi soveltuu Shugartin mukaan osaksi Kiinan nykyistä strategiaa, jossa siviili- ja sotilaskäyttöön soveltuvalla kaksikäyttöteknologialla on suuri rooli.
Yhdysvaltain asevoimien tiedustelussa työskennellyt Carl Schuster arvioi, että alus on todennäköisesti suunniteltu helikoptereiden ja muiden kevyiden ilma-alusten tukialukseksi.
Schusterin mukaan alus rakennetaan luultavasti Kiinan rannikkovartiostolle. Kiina on käyttänyt rannikkovartiostoon kasvavissa määrin merivoimien tehtävien suorittamisessa.
– Ilmailuun soveltuva alusta laajentaisi valvontakykyä Etelä-Kiinanmeren kaukaisilla vesillä ja mahdollisesti Taiwanin itäpuolella, Schuster kommentoi aluksen potentiaalia rannikkovartiostolle.
Kiina on kehittänyt merivoimiaan huomattavasti viime vuosina. Maan ensimmäinen suuri lentotukialus, Fujian, on siirtymässä palveluskäyttöön vuoden 2026 aikana.