Kiinan suurlähetystö Saksan Berliinissä. / AFP / LEHTIKUVA / JOHN MACDOUGALL

Kiinalta viesti Donald Trumpin Eurooppa-linjasta: Vastenmielistä

Kiinan EU-edustaja kutsui Yhdysvaltojen toimintaa vastenmieliseksi, tyrmistyttäväksi, kauhistuttavaksi ja kuvottavaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan Euroopan-asioiden erityislähettiläs Lu Shaye sanoi olevansa tyrmistynyt tavasta, jolla Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kohdellut amerikkalaisia liittolaisia Euroopassa, ja lisäsi, että Ukrainan rauhansopimuksesta eivät saisi päättää vain Yhdysvallat ja Venäjä.

Asiasta kertoo South China Morning Post (SCMP).

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Kun katsoo, miten Trumpin hallinto on toteuttanut röyhkeää ja dominoivaa politiikkaa Eurooppaa kohtaan ja kohdellut liittolaisiaan tällä tavalla, rehellisesti sanottuna eurooppalaisesta näkökulmasta se on melko kauhistuttavaa, hän sanoi keskiviikkona.

Lu Shaye sanoi englanninkielisen SCMP:n mukaan quite appalling. Appalling voidaan suomentaa useammalla tavalla. Sanakirja tarjoaa käännökseksi kauhistuttava, tyrmistyttävä, vastenmielinen, inha, kuvottava. Käytti mitä adjektiivia hyvänsä, mitään hyvää sana appalling ei tarkoita.

– Mielestäni eurooppalaisten ystävien pitäisi pohtia tätä ja verrata Trumpin hallinnon politiikkaa Kiinan hallituksen politiikkaan. Näin tehdessään he huomaavat, että Kiinan diplomaattinen lähestymistapa korostaa ystävyyttä ja yhteistyötä, josta kaikki voittavat, Lu Shaye käänsi asian isäntämaansa hyväksi.

Lu esitti huomautuksensa muiden diplomaattien kanssa käydyn paneelikeskustelun yhteydessä Kiinan kansan poliittisen neuvoa-antavan neuvottelukunnan (CPPCC) vuotuisessa istunnossa.

Lu antoi tunnustusta Yhdysvaltojen ja Venäjän välisille keskusteluille, joiden tavoitteena on kriisin ratkaiseminen, mutta korosti, että rauhanprosessiin on kuuluttava kaikkien asianomaisten osapuolten, myös Euroopan maiden, tunnustaminen ja osallistuminen.

– Erilaisista ratkaisuehdotuksista olisi keskusteltava tasavertaisesti sen sijaan, että muutamat valitut sanelevat ne, hän sanoi.

Lun mukaan ratkaisun ei pitäisi vain Yhdysvaltojen ja Venäjän keskenään päättämä.

– Varsinkin, kun Eurooppa on ilmaissut merkittävää huolta ja tuntee, että tällaiset diplomaattiset manööverit sivuuttavat sen aseman.

Pekingin ja Brysselin väliset suhteet ovat huonontuneet kolmen vuoden aikana Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mikä johtuu suurelta osin Euroopan huolenaiheista Kiinan ylikapasiteetista teollisuudessa ja sen läheisyydestä Moskovaan.

Transatlanttisten suhteiden häiriöt Trumpin palattua Valkoiseen taloon ovat kuitenkin herättäneet hongkongilaisen ja liberaalin SCMP:n mukaan jonkin verran toivoa Euroopan ja Kiinan välisestä mahdollisesta liennytyksestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS