Kiinalaisia sota-aluksia Taiwanin lähellä viime vuonna. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Evp-kenraalilta varoitus Taiwania saartavista Kiinan aluksista – ”Voi muuttua todeksi”

Taiwanin puolustukseen perehtyneen asiantuntijan mukaan Kiina seuraa nyt tarkasti Yhdysvaltojen reaktioita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan tiuhaan suorittamat suuren luokan sotaharjoitukset ja muu uhkaava toiminta Taiwanin ympärillä vaikuttavat asiantuntijan mukaan merkittävästi saarivaltion puolustukseen.

Taiwanin ympärillä on havaittu tänään 19 kiinalaista sota-alusta. Laivasto-osastoon kuuluu muun muassa lentotukialus Shandong. Kiinan rannikkovartiosto on kertonut harjoittelevansa samaan aikaan ”lainvalvontaoperaatioita” kuten alusten pysäyttämistä ja haltuun ottamista Taiwanin ympärillä. Kiina on tiedottanut myös tänään alkavasta suuresta sotaharjoituksesta alueella.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Sotatutkija ja Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) Mick Ryan sanoo, että toiminnan takana on muutakin kuin Taiwanin pelottelua ja Kiinan oman aseman viestimistä alueella.

Evp-kenraali tietää, mistä puhuu. Ryan tunnetaan Taiwanin puolustuksen asiantuntijana. Hän on kirjoittanut myös kehutun kirjan White Sun War (2023) kuvitteellisesta Kiinan hyökkäyksestä Taiwaniin.

Ryan huomauttaa X:ssä julkaisemassaan analyysissä, että yhä isommiksi käyvät eri asehaarojen yhteisharjoitukset normalisoivat suuren luokan sotilastoimintaa Taiwanin liepeillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Shandong-lentotukialus Taiwanin lähellä. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

– Tämä yhä suuremman ja tiuhempaan tapahtuvan sotilaallisen toiminnan normalisointi tekee siihen vastaamisesta entistä monimutkaisempaa Yhdysvalloille. Sen on valittava, milloin [Kiinan toiminnan] kasvava mittakaava muuttuu vaaralliseksi ja väliintulon arvoiseksi, Mick Ryan sanoo.

Harjoitusten toinen tarkoitus on hänen mukaansa tutustuttaa eri asehaarojen yksiköt toisiinsa ja valmistella yhteistoimintaa.

– Kolmas tavoite on tuoda asevoimien ei-perinteisten osien toiminta, kuten kyber- ja info-operaatiot, mukaan itäisen esikunnan perinteiseen ilma, maa ja meritaistelutoimintaan sekä logistiikkaan.

– Tässä on jälleen kyse opittavasta taidosta, joka vaatii jatkuvaa harjoittelua ja luottamuksen rakentamista.

Evp-kenraalin mukaan Kiina haluaa myös jatkaa sotilaskoneiden, laivojen ja muiden asejärjestelmien tosielämän kykyjen testaamista.

– Yksikään näistä kyvyistä ei ole ollut oikeassa sotakäytössä ja nämä harjoitukset tarjoavat osittaisen mahdollisuuden testata niitä.

Viimeiseksi kyse on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon testaamisesta.

Mick Ryan sanoo kiinalaisten seuranneen tarkkaan, kuinka Valkoinen talo ”on hylännyt eurooppalaiset liittolaisensa”. Kiinassa pyritään hänen mukaansa nyt muodostamaan käsitystä siitä, tuleeko Trump toimimaan samalla tavalla myös Tyynenmeren liittolaisten kohdalla.

– Aiotaanko ”Kiina ensin” -strategia oikeasti panna toimeen, mitä siihen kuuluu (sotilaallisesti, diplomaattisesti, informaatiopuolella, taloudessa jne), mitä resursseja aiotaan käyttää ja kuinka rohkea Trump on sen toimeenpanossa, Ryan listaa ”Kiinan tärkeinä kysymyksinä”.

Kiinan johtaja Xi Jinping pyrkii hänen mukaansa mittaamaan Yhdysvaltain hallinnon tahtoa puolustaa Taiwania ja amerikkalaisten tukea linjalle.

– Kiinan kommunistinen puolue osoittaa yleisesti yhä suurempaa halua toimia entistä aggressiivisemmin asevoimillaan niin Taiwanin ympärillä kuin Senkakusaarilla [Japanin hallitsema saariryhmä Itä-Kiinan merellä] ja jopa niinkin kaukana kuin Australiassa, Mick Ryan toteaa.

Evp-kenraali varoittaa, että yksi näistä harjoituksista ”voi muuttua todeksi” eli oikeaksi sotilasoperaatioksi Taiwania vastaan aivan lähitulevaisuudessa, mikäli Tyynellämerellä ei nähdä Yhdysvaltain johtamaa monikansallista voimannäyttöä, joka muodostaisi pidäkkeen kiinalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS