Usean maan viranomaiset varoittavat ihmisiä käyttämästä perinteisiä tekstiviestejä. Syynä on niiden salauksessa havaittu heikkous. Varoituksen ovat allekirjoittaneet Yhdysvaltain, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin viranomaiset. Yksi viranomaisista on Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.
Taustalla on Kiinan valtioon kytköksissä olevien hakkerien tekemät iskut tekstiviestiliikenteeseen. Asiasta on uutisoinut muun muassa Politico. Hakkerit ovat tiettävästi tunkeutuneet jopa yli 80:n tele- ja internet-operaattorin järjestelmiin ympäri maailman. Tavoitteena on ollut vakoilla yhdysvaltalaisia poliittisia päättäjiä ja kansallista turvallisuutta koskevia tietoja.
Hakkeroitujen toimijoiden joukossa ovat muun muassa AT&T, Verizon ja T-Mobile. Politicon tietojen mukaan vaarantuneiden puhelinten joukossa ovat myös Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin ja tulevan varapresidentin JD Vancen puhelimet.
Hyökkäyskampanja on tiettävästi kohdistunut vain perinteiseen tekstiviestiliikenteeseen eikä esimerkiksi pikaviestisovellusten WhatsAppin ja Signalin liikenteeseen. Syynä on se, että näiden palvelujen viestit ovat salattuja päästä päähän.
Perinteisten tekstiviestien ongelmana on se, että viestiliikenne ei ole yhtä vahvasti salattua. Nykyajan älypuhelimissa tekstiviestejä voi lähettää päästä päähän salattuna, mutta vain tietyissä tapauksissa. Viestiliikennettä on mahdollista salata tilanteissa, joissa tekstiviestin lähettää Android-puhelimesta toiseen Android-puhelimeen tai iPhonesta toiseen iPhoneen. Salaus ei kuitenkaan toimi tilanteessa, jossa viestin lähettää Androidista iPhoneen tai toisin päin.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on kehottanut ihmisiä lopettamaan tekstiviestien käytön niissä ilmenneiden tietoturvauhkien takia.
– Käytä salattua viestintää aina, kun mahdollista, FBI:n vanhempi johtaja Jeff Greene sanoi Politicolle.
Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.