Kiinan hyökkäyksestä Taiwaniin kertovan TV-sarjan ensimmäinen traileri on herättänyt voimakkaita reaktioita Taiwanissa.
Fiktiivinen Zero Day -sarja kertoo keskittyy kuvailemaan mahdollisen hyökkäyksen aikaansaamaa kaaosta ja sotilaallisen saarron vaikutuksia. Sarjassa kuvaillaan, kuinka tavallisten ihmisen arki mullistuisi, kaaos valtaisi saarta ja hyökkääjä hakkeroisi tiedotusvälineitä.
Asiasta uutisoi CNN.
17 minuutin mittainen traileri on herättänyt suurta huomiota ja saanut miljoonia katselukertoja. Osassa katsojista sarja on herättänyt pelkoa hyökkäyksestä.
Eräs videon katsoja kommentoi kokeneensa trailerin sisällön koskettaneen hyvin vahvasti.
– Ehkä joku päivä tulevaisuudessa nämä skenaariot muuttuvat todellisuudeksi, katsoja kirjoittaa.
Sarjan käsikirjoittaja kertoo yhdeksi syyksi sarjan tekemisen sen, että Taiwanin asukkaat ovat hänen mukaansa turtuneet Kiinan uhkaan.
– Jokaisella on omat pelkonsa ja kuvitelmansa sodasta, mutta arkipäivän elämässä monet välttelevät sitä tai jopa teeskentelevät, että sitä ei ole olemassa, Hsin-mei Cheng sanoo.
– Kriisin kasvettua yhä suuremmaksi kahden viimeisenä kahtena vuotena on mielestäni korkea tarkastella asiaa ja avata Pandoran lipas, hän sanoo viitaten mahdolliseen sotaan.
Huolimatta suorasta Kiinan vastaisesta sanomasta sarja sai paljon rahoitusta yksityiseltä sektorilta. Perinteisesti iso osa Taiwanissa tuotetusta viihteestä on laadittu myös Kiinan mittavat markkinat silmällä pitäen.
Myös Taiwanin hallinto tuki sarjan tuotantoa sallien muun muassa joidenkin kohtausten kuvaamisen hallinnon virallisissa tiloissa. Sarja sai myös kuvata kohtauksia Taiwanin laivaston aluksella.
Cheng kertoo, että hallinnon mukaan saaminen vaati paljon suostuttelua. Kuitenkin lopulta hankkeen arvo ja hyöty tunnistettiin, ja sarjalle saatiin myös rahaa kulttuuriministeriöltä.
Sarja ei keskity Chengin mukaan kuvaamaan varsinaista konfliktia erityisen tarkasti. Sen sijaan siinä keskitytään hyökkäystä edeltävään viikon mittaiseen ”harmaaseen vyöhykkeeseen”, jonka aikana Kiina valmistelee sarjassa hyökkäystä ja aiheuttaa kaaosta. Sarjassa aikaa kuvaillaan ”punaiseksi soluttautumiseksi”.
– Minusta sota on jo alkanut Taiwanissa. Sitä ei käydä aseiden ja tykkien avulla vaan tiedon ja soluttautumisen avulla. Se tunkeutuu jokapäiväiseen elämäämme, Cheng sanoo.
Sarjassa kuvaillaan myös Kiinan kulttuurivaikuttamista ja valeinformaatiota.
Sarjan neuvonantajana toiminut sotilasasiantuntija Su Tzu-yun kertoo, että sarjassa on pyritty antamaan realistinen kuva harmaan vyöhykkeen vaikuttamisesta.
Sarjan käsikirjoittaja Cheng kertoo olevansa tyytyväinen siitä, että traileri on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua.