Kiinan yritys vallata Taiwan johtaisi veriseen kamppailuun, jossa voittajaksi selviytyisi mitä todennäköisimmin puolustaja liittolaismaineen. Sodan hinta olisi kuitenkin järkyttävän kova.
Tämä ilmenee arvostetun Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon raportista. Sen löydökset perustuvat kiinalaisjoukkojen maihinnousuun huipentuvaa hyökkäystä mallintaneisiin sotapeleihin.
CSIS:n tutkijat toistivat sotapeliskenaarion yhteensä 24 kertaa. Useimmissa tapauksissa voittajaksi selviytyivät Taiwan liittolaistensa Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa. Puolustajien tappiot olivat silti valtavia.
Eri skenaarioiden perusteella sota Taiwanista tarkoittaisi sille ja sen liittolaisille kymmenien sotalaivojen, satojen lentokoneiden ja kymmenien tuhansien sotilaiden menetyksiä.
Taiwanin talous olisi sodan jälkeen raunioina ja Yhdysvaltojen kokemat jättitappiot merkitsisivät sen kansainvälisen aseman heikentymistä vuosikausiksi.
Kiinassa epäonnistunut yritys vallata saarivaltio ja valtavat sotilaalliset menetykset saattaisivat taas arvion mukaan horjuttaa kommunistisen puolueen asemaa.
– Voitto ei siis riittäisi. Yhdysvaltojen on vahvistettava pelotetta välittömästi, CSIS:n raportissa linjataan.
Invaasio 2026
CSIS:n sotapeliskenaariossa mallinnettiin vuonna 2026 tapahtuvaa kuvitteellista kiinalaishyökkäystä Taiwaniin. Tulosarviot ja säännöt perustettiin aiempiin maihinnousuoperaatioihin sekä keskeisten asejärjestelmien tunnettuihin ominaisuuksiin. Tuloksia ei siis määritetty täysin tutkijoiden henkilökohtaisten arvioiden vaan lukuihin perustuvien sääntöjen pohjalta.
Hankkeessa luotiin haastatteluihin ja lähdemateriaaliin pohjautuva ”perusskenaario”, joka pelattiin loppuun kolmesti. Sen jälkeen suoritettiin vaihtoehtoisia skenaarioita erilaisilla muuttujilla.
– Kaikkiaan 24 pelattua versiota määrittivät konfliktin ääriviivat ja tuottivat selkeän ja täsmällisesti arvioidun kuvan Yhdysvaltoja kohtaavasta suuren luokan uhasta, raportissa todetaan.
Meri- ja ilmavoimat tuhotaan tunneissa
CSIS:n mallintamissa skenaarioissa valloitussota alkaa aina samalla synkällä tavalla. Valtava Kiinan ensi-isku tuhoaa suurimman osan Taiwanin meri- ja ilmavoimista jo sodan ensimmäisten tuntien aikana.
Kiinan ohjusjoukkojen tukema laivasto saartaa seuraavaksi Taiwanin ja ryhtyy tuhoamaan saarelle pyrkiviä aluksia ja lentokoneita. Kymmenet tuhannet kiinalaissotilaat lähtevät samaan aikaan ylittämään Taiwaninsalmea niin laivaston maihinnousualuksilla kuin siviililautoillakin. Sillanpääasemien taakse pudotetaan laskuvarjojoukkoja.
Kaikkein todennäköisimpinä pidetyt skenaariot muistuttavat kuitenkin jossain määrin Venäjän epäonnistunutta suurhyökkäystä kohti Kiovaa helmikuussa 2022.
CSIS arvio, että mikäli Taiwan ei murru ja antaudu Kiinan ensi-iskussa, tukahtuu kiinalaishyökkäys nopeasti.
– Kiinan valtavasta pommituksesta huolimatta Taiwanin joukot virtaavat sillanpääasemiin. Kiinalaisilla on siellä vaikeuksia koota tarvikkeita ja edetä sisämaahan. Japanin puolustusvoimien usein tukemat Yhdysvaltojen sukellusveneet, pommikoneet ja hävittäjät rampauttavat nopeasti Kiinan maihinnousulaivaston. Kiinan iskut japanilaistukikohtia ja amerikkalaisia pinta-aluksia vastaan eivät muuta lopputulosta: Taiwanin itsehallinto pitää, raportissa todetaan.
Neljä ehtoa Kiinan tappiolle
Amerikkalaisraportissa listataan neljä ehtoa, joiden on täytyttävä, jotta Kiinan invaasio voidaan torjua.
Niistä ensimmäinen on Taiwanin puolustuksen pitäminen. Tämän varmistaminen vaatii asiantuntijoiden mukaan Taiwanin maavoimien merkittävää vahvistamista.
– Jonkinlainen määrä kiinalaisjoukkoja tulee joka tapauksessa rantautumaan saarelle. Taiwanin maajoukkojen on kyettävä pidättelemään kaikkia sillanpääasemia ja iskettävä takaisin voimalla, kun kiinalaisten logistiikka alkaa kärsiä, raportissa todetaan.
Toisena olennaisena asiana mainitaan niin sanotun ”Ukraina-mallin” puuttuminen Taiwanin kohdalla. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei Yhdysvallat voi turvautua pelkkään materiaaliapuun.
– Kiina pystyy eristämään saaren viikoiksi tai jopa kuukausiksi. Taiwanin on aloietttava sota kaikella, mitä se tarvitsee.
CSIS:n sotapelien perusteella Taiwanin selviytyminen vaatisi välittömän ja suoran amerikkalaisen väliintulon.
Kolmas Taiwanin elinehto on raportin mukaan se, että Yhdysvallat saa oikeuden käyttää japanilaisia tukikohtia sotilasoperaatioihin. Tälle tulisi asiantuntijoiden mukaan valaa jo nyt diplomaattista ja sotilaallista pohjaa.
Viimeinen ehto liittyy Yhdysvaltojen kykyyn iskeä nopeasti ja voimalla Kiinan laivastoa vastaan. Asiantuntijat suosittelevatkin, että Yhdysvallat hankkii lisää pitkän kantaman meritorjuntaohjuksia.
Myös sillä, miten voitto saavutetaan on merkitystä.
– Yhdysvallat saattaisi saavuttaa Pyrrhoksen voiton, kärsien pitkässä juoksussa enemmän kuin ”päihitetty Kiina”. Ajatus suurista kustannuksista saattaisi lisäksi nakertaa pelotevaikutusta. Mikäli Kiina uskoo, ettei Yhdysvallat ole valmis maksamaan Taiwanin puolustuksen kovaa hintaa, saattaa Kiina ottaa riskin ja hyökätä, raportissa varoitetaan.