Kiinan elokuun 6. päivä laukaisema Long March 6A -raketti hajosi avaruudessa ja jätti jälkeensä yli 300 avaruusromun palasta.
Yhdysvaltain asevoimien avaruushallinnon mukaan raketin jättämä avaruusromu on mahdollisesti vaarallista Maata kiertäville satelliiteille. Myös Britannian avaruushallinnon mukaan kiertoradalle jäänyt romu voi vahingoittaa satelliitteja.
Asiasta uutisoi Newsweek.
Yhdysvaltain asevoimien avaruushallinnon mukaan romu on keskittynyt matalalle kiertoradalle. 300 tunnistetun suuremman kappaleen lisäksi pienempää romua voi olla enemmän. Romu ei kuitenkaan muodosta ”välitöntä uhkaa” Yhdysvaltain satelliiteille.
Kiina rakentaa avaruuteen Space X:n satelliitti-internetyhteyttä tarjoavan Starlink-järjestelmän kilpailijaa. Elokuun alkupuolella laukaistun raketin hyötykuormana oli 18 satelliittia, jotka ovat järjestelmän ensimmäiset osat avaruudessa. Järjestelmän tavoitekoko on 15 000 satelliittia.
Avaruusalan yritys Slingshot Aerospace arvioi, että Long March A6 -raketin jäljiltä matalalla kiertoradalla on yli 50 palaa romua, jotka ovat vakavaksi vaaraksi satelliiteille.
– Jos edes murto-osa Kiinan megamuodostelman käyttöönottoon tarvittavista laukaisuista tuottaa yhtä paljon romua kuin tämä ensimmäinen laukaisu, tuloksena Maan matalalla kiertoradalla olisi huomattavasti nykyistä enemmän romua, Slingshot Aerospacen varatoimitusjohtaja Audrey Schaffer sanoo.
Avaruusromun kiertää maata usein huomattavalla nopeudella. Siksi pienenkin kappaleen osuminen satelliittiin tai avaruusalukseen voi aiheuttaa mittavaa vahinkoa. Raketit pyritään ohjaamaan takaisin maahan, jolloin ne eivät jätä romua kiertoradalle.