Ilmaston lämpeneminen johtaa esimerkiksi rankkasateiden ja tulvariskien lisääntymiseen suurimmassa osassa maailmaa. Suomessa esimerkiksi pienten vesistöjen rankkasadetulvien ja kaupunkien hulevesitulvien ennakoidaan kasvavan. Osana ilmaston muuttumista myös myrskyt muuttuvat rajummiksi, mikä voi lisätä myrskytuulien aiheuttamien vahinkojen määrää.
Tällaisten sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä myös kiinteistövakuutuksista käsiteltävien luonnonilmiövahinkojen määrä tulee todennäköisesti lisääntymään.
– Taloyhtiönsä riskeistä kiinnostuneen on syytä perehtyä vakuutusehtoihin. Riippuu niin vakuutusyhtiöstä kuin vakuutuksen turvalaajuudestakin missä määrin luonnonilmiöistä johtuvia vahinkoja korvataan. Kaiken kaikkiaan luonnonilmiövahinkoja on melko työlästä saada korvattavaksi. Luonnonilmiövahinkojen kohdalla voi olla hankalaa todistaa, että ehtojen vaatimukset korvattavuuteen täyttyvät, Isännöintiliiton tutkimuspäällikkö Olli Rekonen toteaa tiedotteessa.
Suomessa kiinteistövakuutuksia on taloyhtiöille tarjolla kaikilla maantieteellisillä alueilla, vaikka ilmastoriskit ovat tietynlaisilla alueilla suurempia kuin toisilla. Taloyhtiön sijainti voi vaikuttaa jonkin verran vakuutuksen hinnoitteluun ja tarjotun turvan laajuuteen. Riskialueita ovat esimerkiksi vesistöjen läheiset alueet, joilla on korostunut tulvariski, ja rannikkoalueet, joilla on korostunut myrskyriski. Vakuutusyhtiöt ehkäisevät omaa riskiään tällaisilla alueilla rajoitusehdoin.
– Suomessa sijainnin vaikutusta hintaan saatetaan arvioida tapauskohtaisesti, jos riski on erityisen korostunut, mutta hinnoittelu ei toistaiseksi ole läheskään yhtä jyrkästi sijaintiin perustuvaa kuin joissain muissa maissa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa etäisyys vesistöstä vaikuttaa suoraan kiinteistön vakuuttamisen hintaan, Rekonen kertoo.
Kiinteistövakuutusehdot velvoittavat noudattamaan suojeluohjeita. Mikäli suojeluohjetta on laiminlyöty ja tällä on ollut vaikutusta sattuneeseen kiinteistövakuutuksesta korvattavaan vahinkoon, niin vakuutusyhtiöllä saattaa olla oikeus tehdä korvauksiin vähennyksiä. Myös suojeluohjeissa sekä niiden laajuudessa on jonkin verran eroja vakuutusyhtiöiden välillä.
– Taloyhtiön tapauksessa ainakin huollon, isännöinnin ja hallituksen kannattaisi olla perillä suojeluohjeista. Kun esimerkiksi rankkasateet lisääntyvät, ovat vesikaton, kattokaivojen ja sadevesikourujen tarkastamiseen sekä hulevesiin ja salaojiin liittyvät suojeluohjeet yhä relevantimpia, näkee Rekonen.
Isännöintiliiton ja Howdenin tuoreessa raportissa tarkastellaan luonnonilmiövahinkoja kiinteistövakuutuksen näkökulmasta. Julkaisussa on kartoitettu, miten ilmastoriskit on huomioitu eri vakuutusyhtiöiden tarjoamissa taloyhtiöiden kiinteistövakuutuksissa ja miten kiinteistöt voivat varautua ilmastoriskeihin. Raportissa tehdään myös katsaus kansainväliseen kiinteistövakuutustarjontaan ja vertaillaan eroja kotimaisen tarjonnan kanssa. Selvitys on tehty osana Isännöintiliiton hanketta, jonka tavoitteena on tukea isännöintiä taloyhtiöiden vihreässä siirtymässä. Hankkeeseen on saatu tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RRF).