SDP ei ole vielä ratkaissut kantaansa hallituksen rajalakiesitykseen. Puolueen johdosta on korostettu, että SDP muodostaa kantansa vasta lausuntokierroksen ja asiantuntijakuulemisten jälkeen. Puolueesta on kuulunut jonkin verran soraääniä, kun esimerkiksi varapuheenjohtaja Nasima Razmyar sanoi Helsingin Sanomissa, ettei tulisi äänestämään lain puolesta sen nykymuodossa.
Hallituksen lakiluonnoksen mukaan turvapaikkahakemuksia voitaisiin tiettyjen edellytysten vallitessa kieltäytyä vastaanottamasta osassa Suomen itärajaa. Lain soveltaminen edellyttäisi hallituksen ja tasavallan presidentin yhteistyötä ja päätös voitaisiin tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan. Lain tarkoitus on estää Venäjän hybridivaikuttamista turvapaikanhakijoita hyväksi käyttäen.
Lakiluonnosta on pidetty ristiriitaisena valllitsevien kansainvälisten velvoitteiden kanssa. Kyseessä olisi poikkeuslaki, joka edellyttäisi eduskunnasta viiden kuudesosan enemmistöä, jotta se voitaisiin säätää tällä vaalikaudella.
Verkkouutiset haastatteli keskiviikkona eduskunnassa SDP:n kansanedustajaa Kimmo Kiljusta, joka toimii myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.
Mitä ajattelet hallituksen rajalakiluonnoksesta?
– Iso teema ja meillä on varmasti kaikilla samankaltainen käsitys siitä, että rajaturvallisuus on iso haaste ja on ymmärrettävää, että haemme konsteja, joilla voimme hallita käynnissä olevaa hybridioperaatiota.
Olisitko valmis hyväksymään tämän?
– Luulen, että joudumme käymään aika lailla keskustelua, koska tässä on kyse myös fundamentaalisista asioista suhteessa kansainväliseen oikeuteen, EU:n primaarioikeuteen ja myös omaan perustuslakiimme koskien esimerkiksi pakkopalautuksia. Tässä kohtaa meidän täytyy kuunnella huolella asiantuntijoita. En uskalla ottaa kantaa, missä muodossa se (hallituksen esitys) tulee ulos, mutta varmasti meillä on yhteisymmärrys siitä, että jotain tämän rajaturvallisuuden vahvistamiseksi on tehtävä.
Olitko mukana eilen, kun SDP piti kokousta asian tiimoilta?
– Luonnollisesti.
Minkälaista keskustelua siellä käytiin?
– Se oli syvälle menevää keskustelua, ehdottomasti syvälle menevää. Pohdittiin sitä monesta kulmasta, myöskin kansainvälisoikeudellisesta kulmasta.
Mikä on arviosi siitä, miten iso osa SDP:n kansanedustajista on valmis tukemaan rajalakia?
– En ota kantaa ollenkaan, kuinka iso osa puoluessta on mitäkin mieltä. Tämä vaatii jatkokeskustelua ja pohdintaa tässä asiassa. Sen se vaatii tässä ja aihe on vakava.
Hallitus lähetti luonnoksen rajalaista lausuntokierrokselle viime perjantaina. Lausuntoa pyydetään lähes 50 taholta. Joukossa on muun muassa keskeisiä ministeriöitä, oikeusviranomaisia, poliisi- sekä puolustusalan toimijoita sekä ihmisoikeus- ja pakolaisjärjestöjä. Lausuntoaika on poikkeuksellisen lyhyt ja lausuntojen on oltava perillä jo ensi viikon maanantaina.