Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai eilen tiistaina ennen iltakymmentä valmiiksi ehdotuksensa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi. Valiokunta on tiedottanut, että etenemisen pohjana on niin sanottu yksiportainen kuntayhtymämalli. Muita yksityiskohtia julkisuuteen ei ole kerrottu, vaikka mallista onkin ollut joitain tietoja esillä tiedotusvälineissä.
– Olen sitä mieltä, että on välttämätöntä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotus saatettaisiin julkisuuteen. Näin suuri remontti vaatii ehdottomasti julkista keskustelua niin, ettei sitä tehdä pelkästään salassa eduskunnan valiokunnassa, perustuslakivaliokunnan jäsen ja aiemmin pitkään valiokunnan puheenjohtajana toiminut Kimmo Sasi (kok.) sanoo.
Ongelmana on se, että eduskunnan sääntöjen mukaan eduskunnassa keskeneräinen asia ei ole julkinen. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä sosiaali- ja terveysvaliokunta on muuttanut alkuperäistä ehdotusta olennaisilta osin.
– Kun sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotus oikeastaan vastaa ihan uutta hallituksen esitystä, niin ollaan tilanteessa, joka on demokratian kannalta täysin mahdoton. On täysin selvää, että jos jokin hallituksen esitys pannaan rakenteeltaan ihan uusiksi, kyllä sen pitäisi olla julkisessa keskustelussa ennen kuin päätös on tehty, Sasi sanoo.
Sasi kertoo, että eduskunnan juristit selvittävät huomisaamuun mennessä, voiko sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää julkistaa ehdotuksensa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta pyysi eilen korjatusta lakiesityksestä lausuntoa perustuslakivaliokunnalta, joka edellytti viime viikolla antamassaan lausunnossa merkittäviä muutoksia alkuperäiseen esitykseen. Normaalisti sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjaama sote-malli tulisi julkiseksi silloin, kun perustuslakivaliokunta antaa siitä lausuntonsa, viimeistään ensi viikon keskiviikkona 4. maaliskuuta.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan täytyy saada mietintönsä laista valmiiksi 6. maaliskuuta mennessä, jotta eduskunta ehtii käsitellä lain loppuun tämän vaalikauden aikana.