Kirjailija Jarkko Tontti kirjoitti Verkkouutisten näkökulmakirjoituksessaan, että woke-ideologia on levinnyt kulttuurimaailman instituutioihin. Hän avaa väitettään Verkkouutisten Sanna Ukkola Showssa.
Tontti kertoo julkaisseensa ensimmäisen kaunokirjallisen teoksensa vuonna 2006. Sen jälkeen muut kirjailijat ovat hänen mukaansa ”politisoituneet kiihkeällä tahdilla”, ja nyt kehitys on kulminoitunut woke-ideologiaan.
– Kirjallisuudessa ja muissakin taiteissa se woke-ideologian perusidea alkaa lyödä eri rintamilla, Tontti sanoo.
Tontin mukaan enää ei ole tärkeintä se, millaisen kirjan, elokuvan tai millaista musiikkia taiteilija tekee. Tärkeämpää hänen mukaansa woke-ideologian myötä on se, kuka taidetta tekee.
– Mikä ihonväri tai pigmentti on? Jos olet ruskea, teos on selvästi heti kiinnostavampi kuin jos olet vähän kalpeampi. Seksuaalisuudessa on hyvä asia, jos et ole heteroseksuaalinen. Teet kiinnostavampaa taidetta riippumatta siitä, millaista se on, Tontti kuvaa taidemaailman ajattelua.
– Ja täytyisi nyt saada äkkiä elokuviin ja taiteeseen mahdollisimman paljon transihmisiä tekijöiksi, hän jatkaa.
Kulttuuria nykyään Tontin mukaan arvotetaan taiteilijan identiteetin tai ominaisuuksien perusteella.
– Sehän on mielestäni taiteen ja viihteen kuolema, jos oleellista ei ole sisältö vaan se, kuka sitä tekee, minkä näköinen ihminen se on tai mitä hän tekee makuuhuoneessa ja kenen kanssa, Tontti sanoo.
Woke-ideologia on Tontin mukaan lyönyt läpi ”hätkähdyttävällä voimalla”.
– Yksi oire on se, että englanninkielisestä maailmasta omaksuttiin esimerkiksi kustantamoihin niin sanotut sensitiivisyyslukijat.
KATSO KOKO VIDEOHAASTATTELU:
Sanna Ukkola Show: Onko punavihreä ideologia vallannut Suomen?
LUE MYÖS:
Punavihreä kupla puhkeaa