Suomessa on laskettu olevan kymmenkunta käytössä olevaa akkupuistoa ja saman verran piirustusasteella. Moni puistoista toimii kiinalaiskomponenteilla, kertoo Kauppalehti.
Kuhmoisiin rakennetaan Suomen ensimmäinen kokonaan kotimaista tekoa oleva akkupuisto. Sen kehityksestä, laitteista, ohjelmistoista, huollosta, operoinnista ja kaupankäynnistä vastaa energian varastointiin keskittynyt kempeleläinen Cactos Oy.
Geopoliittisesti epävakaa maailmantilanne on herättänyt huolta kriittisen infrastruktuurin kriisinkestävyydestä ja huoltovarmuudesta. Cactoksen toimitusjohtaja Oskari Jaakkolan mukaan akkupuistotkaan eivät ole riskeille immuuneja. Turvallisuuden kannalta kriittisimmät vaaranpaikat löytyvät laitteiden akunhallinta- ja etäohjausjärjestelmistä.
– Akunhallintajärjestelmä on tärkeä, jotta ei synny huomaamattomia vikatilanteita. Nämä voivat johtaa esimeriksi tulipaloihin, Jaakkola sanoo.
Jaakkolan mukaan olennaista on myös, kuka ja miten järjestelmiä hallitsee.
– Tyypillisesti näitä hoidetaan etäohjauksena. Ei ole samantekevää, kenellä on pääsy näihin ohjausjärjestelmiin.
Länsimaissa on Jaakkolan mukaan yleisemminkin herätty riskiin, joka piilee Euroopan ulkopuolelta tulevissa etäohjattavissa järjestelmissä. Erilaisia rajoituksia Euroopan ulkopuolisille turvallisuuskriittisille järjestelmille on käytössä nykyisellään muun muassa Liettuassa, Portugalissa ja Saksassa.
– Tässä maailman ajassa tuntuisi kyseenalaiselta käyttää muuta kuin suomalaista teknologiaa kriittisen infrastruktuurin etäohjaus- tai akunhallintajärjestelmissä, Jaakkola sanoo.
– Meidän on kyettävä osoittamaan omien järjestelmiemme turvallisuus, hän lisää.