Suomen pisimpään, vuodesta 2007 Michelin-tähteä kantanut Demo-ravintola lopettaa toimintansa. Demon perustaja ja yrittäjä Tommi Tuominen kertoo Kauppalehdelle, että taloudellisista syistä ei ole kysymys, sillä Helsingin Uudenmaankadulle 21 vuotta sitten perustettu ravintola on tehnyt hyvää tulosta koko ajan.
Tuomisen mukaan on hyvä lopettaa kun on vielä huipulla, ja toiseksi ravintolan tilat eivät haaveista huolimatta ole mahdollistaneet laajentamista.
– Olemme saavuttaneet kaiken mahdollisen, joka tällä liikepaikalla pystytään tekemään, eikä se mahdollista kehitystä eteenpäin, hän sanoo.
Ravintoloiden lopetusuutisia on sadellut varsinkin Helsingissä pitkin viime vuotta. Monelle viimeinen niitti oli se, kun koronan jälkeen iskivät Ukrainan sodan myötä rajusti kohonneet kustannukset ja korot. Tuominen sanoo osin yllättyneensäkin nähdystä sulkemisaallosta.
– Tosi kovia tekijöitä on lopettanut, hyvällä tuotteella ja liikeidealla, ja silti eivät ole pärjänneet. Kyllä se kertoo taloustilanteesta, keskustan näivettymisestä, turistien puutteesta, kulujen noususta, kaikesta tästä, Tuominen arvioi.
Hänen mukaansa ravintola-alalla pärjääminen onkin nyt ehkä vaikeampaa kuin koskaan.
Tuominen avaa keväällä uuden ravintolan Stora Enson entisen pääkonttorin kattokerrokseen Katajanokalla.