Reippaat palkankorotukset voivat johtaa keskivertoyritysten nettotulosten selvään laskuun, mistä voi seurata yritysten investointi- ja henkilöstökulujen karsimista, selviää Kauppalehden tekemästä laskelmasta.
Useilla aloilla käydään talven ja kevään mittaan neuvotteluja uusista työehtosopimuksista, joiden yhteydessä päätetään myös palkankorotuksista.
KL teki laajan yritysaineiston pohjalta laskelman siitä, miten palkankorotukset vaikuttaisivat yritysten tuloksiin vuosina 2025 ja 2026.
Laskelma on tehty oletuksella, että yritysten henkilöstökulut kasvavat viisi prosenttia suhteutettuna siihen, että yritysten tulokset kasvaisivat mukaillen ennakoitua bruttokansantuotteen kasvua. Muut kustannukset pysyisivät ennallaan.
Henkilöstökulujen kasvun myötä keskivertoyhtiön nettotulos tippuisi tänä vuonna 3,3 prosenttia 25000 euron. Nettotulosprosentti putoaisi 4,1 prosentista 3,9 prosenttiin. Vuonna 2026 keskivertoyhtiön nettotulos olisi samalla oletuksella hieman parempi, 25 900 euroa nettotulosprosentin ollessa 4,0 prosenttia.
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo KL:n haastattelussa, että kasvavat kustannukset voivat jarruttaa yrityksissä investointeja ja johtaa lisäsopeutusten tekemiseen myös henkilöstöpuolella. Joissakin tapauksissa yritys voi jopa ajautua konkurssiin.
– Listaamattomissa, pienissä yrityksissä puskurit ovat monessa tapauksessa jo ohuiksi vedettyjä pitkän laskukauden jälkeen. Tätä taustaa vasten voisi ajatella, että yleinen palkankorotusvara olisi ehkä enemmänkin kolmen prosentin paikkeilla kuin viidessä prosentissa, pääekonomisti totesi KL:lle.