Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden raportti Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla vuodelta 2016 varoitti monin tavoin maan strategiasta hyödyntää energiapolitiikkaa ulko- ja sotilaspoliittisiin tarkoitusperiinsä.
Raportissa sivuttiin myös Nord Stream II -kaasuputkihanketta – yhtenä esimerkkinä geoekonomisesta toimintatavasta.
”Projektin luonne on monella tapaa geoekonominen, eli siihen liittyy kaupallisten tavoitteiden lisäksi Venäjän strategisia tavoitteita”, varoittivat tutkijat raportissa.
Raporttia varten haastateltu nimetön asiantuntija kuvasi tilannetta näin:
Venäjän kaasuputkipolitiikan strategiana on tietysti Ukrainan kiertäminen, ei tällaista muuten tehtäisi. Rationaalista olisi ollut alusta saakka uudistaa Ukrainan läpi menevä putkisto.
”Ukrainan kiertäminen riistäisi siltä kauttakulusta saatavat reilut kahden miljardin euron vuotuiset siirtomaksut. Samalla Ukraina menettäisi lähes ainoan poliittisen vipuvartensa Moskovaa kohtaan, ja Ukrainan hallitus altistuisi Moskovan entistä voimakkaammalle poliittiselle painostukselle, kun Venäjä voisi uhata Ukrainaa toimituskatkoksilla aiheuttamatta päänvaivaa Keski- ja Länsi-Euroopan asiakkailleen”, katsoivat tutkijat.
Raportissa varoitettiin, että Nord Stream II -kaasuputken rakentaminen lisäisi Venäjän vaikutusvaltaa Saksassa antamalla Saksalle entistä voimakkaamman ”suosituimmuusaseman”.
”Nämä seikat voisivat heikentää Saksan solidaarisuutta EU-leirissä ja ehdollistaa sen toimimaan joissain kysymyksissä Venäjän kannalta mieluisammin, eli loisi aiemmin kuvatun kaltaisen positiivisen riippuvuussuhteen, jonka avulla Venäjä voisi päästä lyömään kiilaa EU-rintamaan esimerkiksi pakotteista päätettäessä.”
Tutkijat varoittivat Nord Stream II –projektin aiheuttavan myös ”vakavan uskottavuusongelman” sekä EU:n energiapolitiikalle yleisesti että sen Ukraina–suhteille.
Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla – raportti oli valtioneuvoston kanslian tilaama. Sen olivat kirjoittaneet Toivo Martikainen, Katri Pynnöniemi, Sinikukka Saari sekä Ulkopoliittisen instituutin työryhmä.
Venäjä-raportti piirsi varsin synkän kuvan Venäjän kehityksestä ja se aiheutti ilmestyttyään voimakkaita reaktiota osassa suomalaispoliitikoista. Tutkijoiden ammattitaitoa kyseenalaistettiin ja raportin katsottiin pelottelevan Venäjän uhalla.
Mitä tulee raportin Nord Stream II -osuuteen, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) arvioi blogissaan 2016 UPI:n pyrkivän osoittamaan kuitenkin tiettyä riippumattomuuttaan sillä, että ”se voi valtioneuvoston rahoittamassa raportissa vähintään epäsuorasti moittia hallitusta ja ulkopoliittista johtoa siitä, että se ei ole vastustanut Nordstream 2-kaasuputkihanketta”.
”Raportin halu liittää Suomi kaikessa läntiseen tai EU-rintamaan näyttää kuitenkin valikoituvan Baltian maiden näkökulman mukaisesti. Nordstream on paha, koska sivuuttaa Baltian ja Ukrainan, mikä ei lainkaan ota huomioon esimerkiksi sitä, että sekä Venäjällä että Saksalla voi olla täysin epäpoliittinen syy hakea vaihtoehtoja Ukrainan kautta kulkevalle reitille, jolla pahimmillaan kolmannes läpikuljetetusta kaasusta varastettiin matkalla”, Tuomioja kuitenkin katsoi.
EDIT klo 11.52 korjaus juttuun: Raportin ilmestymisvuosi korjattu vuodesta 2017 vuodeksi 2016