Eduskunnan talousvaliokunta antoi viime viikolla lausuntonsa alkoholilain muuttamisesta. Valiokunnan mukaan rajoitus, jonka mukaan vain käymisteitse valmistetut 8-prosenttiset alkoholijuomat sallitaan kaupoissa, on ongelmallinen EU:n kilpailu- ja sisämarkkinaoikeuden näkökulmasta.
Rajoitus päätyi hallitusneuvotteluissa esitykseen poliittisena kompromissina, jotta niin kutsutut limuviinat ja vahvat lonkerot pysyisivät Alkossa.
Tarkoitus on suojella nuoria ja etenkin tyttöjä humalajuomisen ja alkoholihaittojen lisääntymiseltä. Euroopan komissio on kuitenkin huomauttanut Suomelle, että konkreettista syy-yhteyttä esitetyn toimenpiteen ja kansanterveydellisen vaikutuksen välillä ei ole pystytty osoittamaan. Tislattu alkoholi ei ole sen haitallisempaa terveydelle kuin samanvahvuinen käymisteitse valmistettu alkoholijuomakaan.
Valiokunnalle lausunnon antanut eurooppaoikeuden professori Juha Raitio kertoo suhtautuvansa rajoitukseen kriittisesti. Hänen mukaansa esitys ei ole myöskään muokattavissa sellaiseksi, ettei seurauksia Suomelle tulisi.
– Uudistus tulisi todennäköisesti johtamaan siihen, että tyttöjen suosimia juomia (lonkeroita) tehtäisiin käymistuotteina 8-prosenttisiksi ja siksi tätä asiaa eivät auta uudenlaiset sanamuodot, vaan yksiselitteisesti valmistustaparajoituksen poistaminen, Raitio kiteyttää Verkkouutisille.
Käymisteitse valmistetut juomat ovat lisäksi verotuksellisesti edullisemmassa asemassa, joten lopputuloksena kauppoihin voisi päätyä aiempaa halvempia, käymisteitse valmistettuja juomasekoituksia.
– Jos tämä kuitenkin menee läpi tässä muodossa, niin pidän todennäköisenä, että komissio tulee puuttumaan juuri tähän valmistustaparajoitukseen, Raitio arvioi.
Turun yliopiston oikeustieteen professori Jukka Snell lähestyy asiaa monopolisäädösten näkökulmasta, ja sanoo, että hänen nähdäkseen EU-oikeus ei kiellä valmistustaparajoitusta.
– On sitten eri kysymys, onko siinä mitään järkeä, toteaa Snell, jota valiokunta myös kuuli asiantuntijana.
Kun on kyse kaupallisten monopolien toimintaa koskevista säännöistä, EU-oikeus kieltää Snellin mukaan ainoastaan syrjinnän.
– Nyt on käsillä juuri tällainen sääntely. Syrjintäkiellon mukaan monopolin rakenne ja toiminta täytyy järjestää siten, ettei toisista jäsenvaltioista tuotavien tavaroiden kauppaa kohdella oikeudellisesti tai tosiasiallisesti huonommin kuin kotimaisten tavaroiden kauppaa. Hallituksen esityksen perusteluiden mukaan ei vaikuta siltä, että valmistustaparajoitus syrjisi tuontitavaroita, Snell selventää.
Talousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) sanoo Verkkouutisille, että niin talousvaliokunnassa kuin edustajat perustuslakivaliokunnassa ovat tehneet perusteellista työtä.
– Molempien valiokuntien painava viesti mietintövaliokunnalle on se, että hallituksen esitykseen liittyy muun muassa EU-oikeudellisia riskejä, Wallinheimo kommentoi.
Jos lakiesitys etenisi nykymuodossaan, vaarana Wallinheimon mukaan on, että lain tulkintaa päädytään puimaan EU-tuomioistuimessa.
– Tietenkin toiveemme on, että sosiaali- ja terveysvaliokunta valiokunta ottaa nämä huolet vakavasti huomioon mietintöä tehdessään.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä jatkaa asian käsittelyä tällä viikolla.
Wallinheimo sekä talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.) eivät kuitenkaan näe, että alkoholilain uudistus voisi kaatua kokonaan.
– Asiasta on hallitusohjelmassa sovittu ja tavoite on selvä, Kaunisto toteaa.
Hänen mukaansa komission huoli tulee kuitenkin ottaa vakavasti.
– Lähtökohtaisesti eduskunnassa käsiteltävien lakien pitäisi olla sellaisia, jotka ovat linjassa EU:n sääntelyn kanssa, Kaunisto muistuttaa.
Alkoholisääntelyn höllentämistä vastustavien kristillisten kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi helmikuussa Verkkouutisille olevansa tyytyväinen että ainakin limuviinat ja vahvat lonkerot jäävät Alkoon, koska ”asia on riittävän vaikea muutenkin”. Räsänen kertoi tuolloin puolueen tulevan äänestämään alkoholilain uudistusta vastaan, mistä hänen mukaansa oli sovittu jo hallitusneuvotteluissa.
LUE MYÖS:
Päivi Räsänen avaa mörkölonkeropäätöksen taustat: Nuoret naiset pitävät limuviinoista