Koirien dementiasta tiedetään melko vähän, mutta sairastuneiden koirien aivoista on löydetty samoja neurologisia muutoksia kuin Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoista.
Koirien oireilua kutsutaan kognitiiviseksi dysfunktioksi tai koiran dementiaksi. Agria Eläinvakuutus kertoo, milloin on syytä viedä seniorikoira tarkempiin tutkimuksiin.
Koirat elävät keskimäärin reilut kymmenen vuotta. Pienet rodut voivat helposti elää jopa viisitoistavuotiaaksi. Jättiläisrodut alkavat puolestaan olla vanhuksia jo kahdeksan vuoden iässä.
Miten koiran dementia oireilee?
Dementia heikentää koiran muistia, oppimiskykyä ja tilallista hahmottamista. Lisäksi se muuttaa usein koiran unirytmiä ja vuorovaikutustapoja. Muistin ja tilallisen hahmottamisen heikkeneminen voivat saada koiravanhuksen käyttäytymään ihmisen silmiin hyvinkin kummallisilla tavoilla.
Koira saattaa olla levoton ja vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Koira voi myös vaikuttaa eksyneeltä tutussa ympäristössä tai jäädä tuijottamaan tyhjyyteen tai seinään. Dementia voi näkyä myös niin, että koira unohtaa sille tutut rutiinit. Se saattaa jäädä odottamaan oven aukaisemista saranoiden puolelle tai ei tajua väistyä avautuvan oven tieltä.
Joskus oireena voi olla myös pissavahingot sisälle, vaikka koira olisi ollut koko elämänsä sisäsiisti. Dementoitunut koira saattaa pyytää päästä pihalle tarpeilleen, mutta ulospäästyään unohtaa tehdä tarpeensa. Myös koiran käytös tuttujen ihmisten ja eläimien seurassa voi muuttua.
Jos vanhan koiran käytös poikkeaa tavallisesta, kannattaa se viedä eläinlääkäriin tarkastettavaksi. Lähes kaikki koiran dementiaan viittaavat oireet voivat liittyä myös muihin fyysisiin sairauksiin ja siksi diagnosointi alkaa aina fyysisten sairauksien poissulkemisella.
Dementiadiagnoosi tehdään oireiden perusteella vasta siinä vaiheessa, kun koiran muuttuneelle käytökselle ei löydy lääketieteellistä fyysistä aiheuttajaa.
Koiranomistajat tulkitsevat usein koiran dementiaan liittyvät oireet tavallisiksi vanhenemiseen kuuluviksi muutoksiksi. Dementia on kuitenkin koirilla hyvin yleistä. Aivojen ikääntyminen koskettaa jokaista vanhenevaa koiraa, mutta oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat. Muutokset koiran käyttäytymisessä voivat ilmetä pikkuhiljaa, jolloin niitä on vaikea huomata.
Rutiinit ja virikkeet tärkeitä
Koiran dementian hoidossa tärkeintä on varmistaa, että ympäristö on koiralle turvallinen ja arki on mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Sairautta ei voi parantaa, mutta koira voi siitä huolimatta elää hyvää elämää dementiadiagnoosin saatuaankin. Koirille ei ole Suomessa dementian hoitoon rekisteröityä lääkettä.
Rutiinit ovat dementiaa sairastavalle koiralle tärkeitä. Selkeä päivärytmi auttaa vähentämään koiran stressiä. Rutiinien avulla koira tietää, milloin on aika leikkiä, syödä, nukkua tai mennä ulos. Dementia itsessään aiheuttaa koiralle usein stressiä ja ahdistusta, joten rutiinien puute voi pahentaa näitä oireita.
Tärkein keino hoitaa ja myös ennaltaehkäistä dementiaa on ylläpitää koiran kognitiivisia taitoja tarjoamalla sille runsaasti virikkeitä. Koiran virikkeellinen elämä koostuu mahdollisuudesta liikkua riittävästi ja käyttää aivojaan. Pieni aktivointi- tai temppuhetki kannattaakin ottaa osaksi seniorikoiran päivittäistä rutiinia.
Myös terveellinen ruokavalio auttaa hidastamaan taudin etenemistä. Koiravanhuksen ruokinnassa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin Omega-rasvahappojen saantiin. Ikääntyville koirille on saatavilla useita erilaisia rasvahappo- ja antioksidanttipitoisia ravintolisiä, joita on hyvä ottaa osaksi ruokavaliota.
Kun koiralle tulee lisää ikää, myös monien sairauksien ja vaivojen riski kasvaa. Vanhalle koiralle kannattaa tehdä säännöllisesti pieni terveystarkastus kotona eli tutkia koiran hampaat ja korvat sekä tunnustella koiraa mahdollisten kasvainten varalta.