Lemmikkien omistajia muistutetaan monissa paikkakunnissa keräämään talteen eläinten jätökset. Uusissa kylteissä muistutetaan, että lemmikkien ulosteet voivat levittää sairauksia ympäristöön.
Amerikkalainen eläinlääkäri sanoo Washington Post -lehdessä pitävänsä huolia perusteltuina.
– Kohtaan päivittäin koirien ja kissojen jätöksiin liittyviä sairauksia. Ulosteet ovat mahdollisia zoonoottisia [eläinperäisiä] riskitekijöitä, eli ne voivat levittää eläinten tauteja ihmisiin, Floridan yliopiston apulaisprofessorina toimiva Julia Wuerz sanoo.
Asuinalueelle, metsäpolulle tai koirapuistoon jätetty uloste voi levittää hengenvaarallisia loisia muihin lemmikkeihin, villieläimiin ja ihmisiin. Vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa suolistoloisia löytyi 85 prosentista Yhdysvaltain koirapuistoista.
Maailmalla maaperässä elävät loiset sairastuttavat arviolta miljardi ihmistä vuodessa. Yleisiä ovat muun muassa hakamadot ja sukkulamadot, jotka viihtyvät myös ihmiskehossa.
Mikroskooppiset pienet toukat voivat päästä kehoon haavojen tai suun kautta. Henkilö voi esimerkiksi pyyhkiä kasvoiltaan hikeä likaisella kädellä ja tämän jälkeen nuolaista ajattelematta huuliaan.
Sadevesi pyyhkii loisten munat maaperään, jossa ne voivat selvitä tartuntakykyisinä kuukausien tai vuosien ajan.
Ihmiskehossa loiset siirtyvät verenkierrossa keuhkoihin ja sitä kautta suolistoon. Perusterveellä henkilöllä oireita ei usein ilmaannu, mutta loiset voivat aiheuttaa anemiaa tai jopa leikkauksia vaativia suolitukoksia. Lemmikkien jätöksissä voi lisäksi piillä useita eri virussairauksia.
Eläinlääkäri muistuttaa keräämään lemmikin jätökset tavalla, jossa ei synny ihokontaktia.
– On turvallisinta käyttää pientä lapiota ja laittaa uloste suoraan muovipussiin. Pussin voi myös laittaa kokonaan käden päälle, eläinlääkäri ohjeistaa.