Puolivuotiskatsauksensa julkaissut, vajaat 40 000 vuokra-asuntoa omistava Kojamo kertoo aloittavansa säästöohjelman ja osana sitä muutosneuvottelut.
Yhtiön liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 8,6 prosenttia ja oli 217,1 miljoonaa euroa. Nettovuokratuotto kasvoi 7 prosenttia ja oli 138,5 miljoonaa euroa, kun se edellisvuoden vastaavalla jaksolla oli 129,5 miljoonaa euroa. Yhtiön voitto ennen veroja oli tammi-kesäkuussa 95,7 miljoonaa euroa, vuotta aiemmin se oli 157,8 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos oli 0,31 (vuotta aiemmin 0,51) euroa.
Rakenteilla oli katsauskauden päättyessä 1 152 Lumo-asuntoa.
Vuonna 2023 markkinoille valmistuu yhä vuosina 2021 ja 2022 aloitettujen uudiskohteiden vuokra-asuntoja runsaasti. Vuokraustoiminnassa on lisäksi kausivaihtelua, ja tyypillisesti voimakkain vuokraussesonki on kesällä.
– Tänä vuonna näimme käänteen vuokrausasteessamme kuitenkin aiempia vuosia aikaisemmin; vuokrausaste on kehittynyt positiivisesti alkukeväästä lähtien, toimitusjohtaja Jani Nieminen sanoo tiedotteessa.
– Haluamme säilyttää investment grade -luottoluokituksen ja siksi teemme ennakoivia toimenpiteitä varmistaaksemme yhtiön taloudellisen aseman. Emme ole viime syksyn jälkeen aloittaneet uusia kehityshankkeita emmekä toistaiseksi tule tekemään uusia investointeja.
Säästöohjelman tavoitteena on saada vuodelle 2024 yhteensä 43 miljoonan euron säästöt kuluissa ja investoinneissa, joista kulujen osuuden arvioidaan olevan 18 miljoonaa euroa.
– Emme toistaiseksi käynnistä uusia ajanmukaistamishankkeita, ja vähennämme muita kuin vuokrausta tukevia korjauksia, kuitenkin niin, ettemme synnytä korjausvelkaa. Osana säästöohjelmaa käynnistämme muutosneuvottelut, joiden aikana selvitetään laajasti eri toimintojen tehostamista ja mahdollista uudelleenjärjestelyä, Nieminen kertoo.
– Pidämme mahdollisena maltillisten kiinteistömyyntien toteuttamista seuraavan 12 kuukauden aikana. Lisäksi vahvistaakseen yhtiön taloudellista tilannetta yhtiön hallitus tulee esittämään kevään 2024 yhtiökokoukselle, että osinkoa vuodelta 2023 ei jaettaisi.
Nieminen toteaa, että ensi vuonna asuntoja valmistuu selvästi vähemmän, ja kaupungistumisen jatkuminen sekä asuntotarjonnan supistuminen vaikuttavat positiivisesti vuokramarkkinoiden tilanteeseen.
– Supistuva tarjonta sekä kohonneet ylläpidon ja rahoituksen kustannukset todennäköisesti näkyvät markkinoilla voimakkaammin kohoavina vuokrina vuonna 2024.