Suomen ja Viron välistä merikaapelia laskettiin mereen vuonna 2012. / LEHTIKUVA / PATRICIA GABRIEL-ROBEZ

Itämeren tilanne on kansanedustajan mielestä koko läntisen Euroopan ongelma

Varjolaivastoon kuuluvien alusten pitämiseen poissa on Timo Heinosen mukaan lukuisia syitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson kehotti Naton jäsenmaita päättämään nopeasti jatkotoimista Suomenlahden epäillyn kaapelisabotaasin vuoksi. Hänen mukaansa Itämeren sulkemista tiettyjen lippujen alla purjehtivilta aluksilta pitäisi harkita.

Suomen ja Viron välisen Estlink 2 -sähköyhteyden ja neljän datakaapelin vaurioista epäillään Cookinsaarten lipun alla purjehtivaa Eagle S -öljytankkeria, jonka sanotaan kuuluvan Kremlin pakotteita kiertävään varjolaivastoon.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen huomauttaa suomalaisten viranomaisten tiedottaneen tapauksesta poikkeuksellisen nopeasti ja toimineen akuutissa rikkotilanteessa tavalla, jota muut maat eivät olleet aiemmin syystä tai toisesta tehneet.

– Oliko muiden syynä se, että tapahtumiin ei ehditty reagoimaan vai eikö niihin uskallettu reagoida, on sitten oma kysymyksensä. Meillä toimittiin ja poikkeuksellisella tavalla tiedostaen myös riskit, Timo Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, että Venäjän sotakassaan rahaa tuova varjolaivasto on saatava pysäytettyä. Toimia on jo tehtykin muun muassa vaatimalla laivoilta vakuutustodistuksia ja listaamalla laivoja pakotelistoille. Marko Mihkelsonin esitys veisi tilannetta vielä seuraavalle tasolle.

Europarlamentaarikko ja Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja Mika Aaltola sanoi, että tehokkainta olisi takavarikoida varjolaivaston laivat ja pidättää miehistöt. Aaltolan mukaan sanktiot toimivat parhaiten, jos ne kohdistuvat laivan ja omistajatahojen lisäksi myös yrityksiin ja satamiin, jotka ovat niiden kanssa tekemisissä.

– Venäjä oli sangen puuhakas joulun aikaan. Nähtävästi ampuivat alas matkustajakoneen. Kolme varjolaivaston alusta upposi. Yksi varjoalus katkoi kaapelin. Raju joulupäivän ohjusisku Ukrainassa. Tämä ainoa sotahulluus on vain kiihtymään päin, Mika Aaltola kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Osa asiantuntijoista on ihmetellyt sitä, mikseivät Itämeren rantavaltiot ole vedonneet Naton artiklaan 4. Artiklan mukaan osapuolet voivat neuvotella, kun jokin osapuolista katsoo jonkin osapuolen alueellisen koskemattomuuden, poliittisen riippumattomuuden tai turvallisuuden olevan uhattuna.

Timo Heinonen huomauttaa Suomen viranomaisten suojelevan maata ympäri vuorokauden.

– Asiaa ovat hoitaneet joulunpyhinä niin tasavallan presidentti Alexander Stubb, pääministeri Petteri Orpo, ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kuin myös puolustusministeri Antti Häkkänenkin (kok.). Sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri Mari Rantanen (p.) on myös ollut keskeisessä roolissa tapahtumien ympärillä, kansanedustaja toteaa.

Hänen mukaansa on äärimmäisen tärkeää, että tällaisessa tilanteessa reagointi on oikea-aikaista ja tarkkaan harkittua.

– Jokaisella lyhyelläkin ja lakonisellakin vastauksella niin poliittisen johdon kuin viranhaltijajohdonkin taholta on ollut oma merkityksensä. Toimia siis tarvitaan ja pitää muistaa, että tilanne ei ole vain meidän huoli ja ongelma, vaan koko läntisen Euroopan ja Naton ongelma. Meillä on yhteinen ongelma, Timo Heinonen sanoo.

Venäjän varjolaivasto aiheuttaa riskejä myös alusten surkean kunnon ja miehistön puutteellisen osaamistason vuoksi.

– Tällaisten laivojen poissa pitämiseen Itämereltä on siis olemassa lukuisia eri syitä, ja sen käytännön varmistamiseen tulee löytää myös keinot, Heinonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)