Kokoomuksen kansanedustajan Pia Kauman mukaan Suomen on turvallisuus on asia, josta emme voi emmekä halua tinkiä.
– Päämäärämme on selkeä. Haluamme turvata Suomen itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden, estää Suomen joutumisen sotilaalliseen konfliktiin sekä taata suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Kaikki ulko- ja turvallisuuspoliittiset päätöksemme perustuvat tähän tavoitteeseen – Suomen ja suomalaisten turvallisuuden varmistamiseen, Kauma sanoi maanantaina pitämässään kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa.
Hänen mukaansa Suomen Nato-jäsenyys on ollut historiallinen ja merkittävä askel turvallisuutemme vahvistamisessa.
– Jäsenyytemme tuo meidät kiinteäksi osaksi liittokunnan kollektiivista turvallisuutta. Osallistumme aktiivisesti liittokunnan toimintaan kehittämällä samalla kansallista puolustuskykyämme, joka osaltaan täydentää Naton pelotetta ja puolustusta.
Kauman mukaan Suomi on osa länsimaista ja demokraattista yhteisöä, jossa EU on ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme keskeinen viitekehys.
– Samalla syvennämme yhteistyötä läheisten kumppaneidemme kanssa ja panostamme EU:n ja transatlanttisen yhteistyön vahvistamiseen. Yhtenäisyyden tulee näkyä myös jatkuvassa tuessamme Ukrainalle, joka taistelee paitsi itsenäisyytensä, myös vapaan Euroopan tulevaisuuden puolesta.
Suomelle pienenä maana tärkeää on Kauman mukaan monenkeskisen kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen ja vahvistaminen.
– Teemme aktiivista yhteistyötä YK:n ja Euroopan neuvoston kanssa kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten eteen. Ensi vuonna Suomi toimii Etyjin puheenjohtajamaana samalla, kun Venäjän aggressiivinen hyökkäys Ukrainaan jatkuu. Etyjin tuleekin tarjota apuaan rauhan ja vakauden saavuttamisessa Ukrainassa.
– Etyj voi esimerkiksi toimia rauhanneuvotteluiden fasilitoijana ja tukea rauhansopimuksen täytäntöönpanoa ja sen valvontaa. Rauhan saavuttaminen jo itsessään on tärkeä etappi, mutta luottamuksen ja vakauden rakentaminen vie aikaa. Meidän velvollisuutemme on turvata tämän työn edellytykset, Kauma jatkoi.
Hänen mukaansa Nato-jäsenyys, tiiviimpi eurooppalainen puolustusyhteistyö ja DCA-sopimus tuovat mahdollisuuden syventää yhteistyötä kumppaneidemme kanssa.
– Ne avaavat myös suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia. Puolustusteollisuuden ja kaksoiskäyttöteollisuuden tuotteiden vienti on ratkaisevan tärkeää, sillä ne ylläpitävät teollisuutemme kilpailukykyä ja sitä, että suomalaiset yritykset saavat kansainvälistä kauppaa.
Positiivisia mahdollisuuksia tuo hänen mukaansa esimerkiksi Suomen Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa solmima jäänmurtajia koskeva Ice Pact-sopimus.
– Se voi tukea meriteollisuusalan innovaatioita ja kansainvälisiä verkostoja, joiden kautta Suomi voi vastata niin Naton kuin EU:n jäsenvaltioiden tarpeisiin.
Kauma painotti, että turvallisuus on kaiken edellytys, sillä ilman sitä ei ole tulevaisuutta.
– Turvallisuutta ja vakautta tarvitaan, jotta yritykset haluavat investoida ja luoda työpaikkoja. Vain riittävä ja vakaa talouskasvu antaa meille mahdollisuuden ylläpitää hyvinvointivaltiota, jonka kautta kaikki suomalaiset ja Suomessa asuvat pysyvät mukana ja osallisina suomalaisessa yhteiskunnassa. Samalla on huolehdittava huoltovarmuuden ylläpidosta, jotta yhteiskunta kestää myös kriisitilanteet.
– Kokoomus on sitoutunut tekemään työtä sen eteen, että Suomi pysyy vahvana, vapaana ja turvallisena maana – kaikissa olosuhteissa myös tulevaisuudessa, Kauma päätti.