Ensi viikolla nimitettävän Petteri Orpon (kok) oikeistohallituksen kokoonpanossa korostuu kokoomuksen ja perussuomalaisten työnjako. Kokoomus johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikka, ja perussuomalaisilla on tärkeimmät taloussalkut.
Talous- ja veropolitiikalla ykköspuolueeksi eduskuntavaaleissa noussut kokoomus yllätti osan kannattajistaan, kun yksikään talousministerin tehtävä ei kiinnostanut puoluetta. Kokoomus panosti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
Kokoomus otti ulko- ja puolustusministerin paikat. Lisäksi Orpo vastaa hallituksen EU-politiikasta. Värisuoran täydentää kokoomustaustainen presidentti Sauli Niinistö, joka johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa entisten puoluetovereidensa kanssa.
Puolueen ote on vahva myös eduskunnassa. EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajat ovat kokoomuslaisia.
Ulkopolitiikan lisäksi kokoomusministerit pääsevät paimentamaan työelämän uudistuksia. Puolue ottaa hoitoonsa julkisen hallinnon kehittämisen sekä sosiaaliturvaan että etuuksiin tehtävät muutokset.
Talouspolitiikassa kokoomukselle tärkeiden asioiden seuraaminen jää väkisin Orpolle, koska rahasalkut ovat perussuomalaisilla. Valtiovarainministerin lisäksi elinkeinoministeriksi ja ulkomaankauppaministeriksi tulee perussuomalainen. Kirsikkana kakun päällä on liikenne- ja viestintäministeriö, joka vastaa väyläverkosta.
Maahanmuutto on ollut perussuomalaisten keskeinen teema lähes puolueen koko olemassaolon ajan. Tämä näkyy uudessa hallituksessa. Oikeusministeriön, sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön johtoon tulee perussuomalainen.
Eduskunnassakin perussuomalaisilla on hyvä asema. Ulkomaalaisasioita käsittelevää hallintovaliokuntaa johtaa perussuomalainen.
Uusi hallitus joutuu varmuudella opposition ja ammattiyhdistysliikkeen hampaisiin. Hallituksen ja siinä mukana olevien puolueiden yhteistyö ja yhtenäisyys pannaan koetukselle, kun oppositio hiillostaa eduskunnassa ja ay-liike uhkaa marssia toreille.
Sosiaalidemokraatit ja keskusta käyvät hallituksen kimppuun erityisesti talous- ja sosiaalipolitiikassa. Vihreät ja Vasemmistoliitto ottanevat puruluukseen maahanmuuttopolitiikan.
Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistavat hyvin tapahtumat edellisen porvariministeristön ajalta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksessa kokoomus ajautui puheenjohtajakamppailuun 2016, ja perussuomalaiset hajosi seuraavana vuonna.
Purra nimitetään valtiovarainministeriksi. Se on ollut viime vuosina puoluejohtajan kuolemanpaikka.
Jutta Urpilainen (sd) ja Alexander Stubb (kok) syrjäytettiin kesken hallituskauden puheenjohtajan ja rahaministerin tehtävistä. Sdp:n silloinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma, Orpo ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko joutuivat ministeripestiensä jälkeen oppositioon.
Eroavan hallituksen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) siirtyy opetusministeriksi. Henriksson varmistanee sen, että uusi hallitus ei heikennä ruotsin kielen asemaa perusopetuksessa.
Kristillisdemokraattien Sari Essayahille maa- ja metsätalousministerin salkku kelpaa mainiosti.
Liikunta-, urheilu ja nuorisoministeri on uusi tehtävä. Sen Rkp ja kristilliset jakavat keskenään kahden vuoden jaksoin, jos Orpon hallitus pysyy koossa koko vaalikauden.