Professori Alexander Stubbin valinta tasavallan presidentiksi ei jää kokoomuksen suoran viimeiseksi kortiksi. Vaaleissa varmistui, että puolueella on presidentin vaihtumisenkin jälkeen neljä keskeistä ulkopolitiikan tehtävää: presidentti, pää-, ulko- ja puolustusministeri.
Se on epätavallista EU-Suomessa, jossa puolustusministerin posti on merkittävä tehtävä. Salkun arvoa lisäsi Suomen liittyminen puolustusliitto Natoon. Ennen sotaministeri oli hallitusneuvotteluiden jakojäännös, joka usein jäi pienelle puolueelle.
Kokoomuksen värisuora on vajaa. Pokerissa siihen tarvitaan viisi korttia.
Puolueen viimeinen kortti käännetään kesäkuussa pidettävien eurovaalien jälkeen. Suomen ehdokas EU:n seuraavaan komissioon on kokoomuslainen.
Stubbin valinta presidentiksi vahvisti Henna Virkkusen mahdollisuuksia nousta komissaariksi. Kolmannelle meppikaudelle pyrkivä Virkkunen osallistui ahkerasti Stubbin kampanjaan.
Suomalaiskomissaarin tehtävää soviteltiin Stubbille. Ennen presidentinvaaleja moni arveli, että Stubb tavoittelee komissiosta korkean edustajan tehtävää. Korkea edustaja johtaa komission ulkoasiainneuvostoa ja vastaa unionin ulkosuhteista.
Päättelyssä oli se mutta, että ulkosuhteista vastaavan komissaarin salkku ei välttämättä ole menossa parlamentin EPP-ryhmälle, johon kokoomus kuuluu. EPP voi saada komission puheenjohtajan tehtävän, ja silloin korkea edustaja tulisi todennäköisesti jostain toisesta puolueryhmästä.
Virkkusen valinta EU-parlamenttiin on kansan varassa. Komission avaimet ovat pääministerin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon taskussa. Tietenkin Orpo tarvitsee Virkkusen suostumuksen.
Pääministeri esittelee valtioneuvostolle komissaariehdokkaan. Kyseessä on EU-asia, eikä presidentillä ole päätöksessä toimivaltaa.
Esityksestä on poikettu vain kerran. Entisen perustuslain aikana presidentti Martti Ahtisaari valitsi ehdokkaaksi suurlähettiläs Erkki Liikasen (sd.). Pääministeri Esko Ahon (kesk.) porvarihallitus oli äänestyksen jälkeen esittänyt tehtävään pankinjohtaja Esko Ollilaa (kesk.).
Virkkunen on kokenut poliitikko. Ennen mepiksi siirtymistään hän oli ennakkosuosikki kokoomuksen puheenjohtajaksi Jyrki Kataisen jälkeen.
Katainen luotti Virkkuseen niin paljon, että nosti tämän hallituksensa kunta- ja hallintoministeriksi, jonka piti toteuttaa kuntauudistus. Hanke kariutui, ja Virkkunen loikkasi ministeriautosta ja eduskunnasta europarlamenttiin ja Brysselin lentokoneeseen.
Keskusteluissa ovat Stubbin ja Virkkusen lisäksi pyörineet ulkoministeri Elina Valtonen ja puolustusministeri Antti Häkkänen. Orpo ei kuitenkaan päästäne kumpaakaan Brysseliin.
Orpolle Virkkunen lienee sopiva ja mieluisa ehdokas. Syitä on kaksi.
Ulko- tai puolustusministerin vaihdos vaikuttaisi ainakin hetkellisesti haitallisesti hallituksen työkykyyn. Lisäksi ministerikierrätys avaisi väistämättä kisan kokoomuksen sisällä.
Toinen syy on poliittinen. Virkkunen ja Orpo sijoitetaan kokoomuksessa lähelle toisiaan. Kumpikin ministeri on kauempana puheenjohtajasta kuin Virkkunen.
Valtosen ja Häkkäsen on arvioitu havittelevan Orpon seuraajaksi kokoomuksen johtoon. Siirtyminen Brysseliin heikentäisi kummankin mahdollisuuksia vahvistaa kannatustaan puolueen kentällä.
Mahdollista on myös se, ettei kumpaakaan ministeriä kiinnosta komissarin tehtävä. Siihen voi olla myös perhesyitä.
Vaikka komissaarin käytännössä valitsee Orpo, ehdokkaan pitää olla uskottava.
Häkkäsen osakkeet ovat olleet laskussa. Viime kesänä hän innostui presidenttiehdokkuudesta ja pari viikkoa sitten lipsahti varomaton lupaus estää reservistä eroaminen.