Kokoomuksen kansanedustaja, työelämäprofessori Jarno Limnéll on seurannut Venäjän viimeaikaisia tapahtumia tiiviisti. Hän arvioi Wagner-palkkasotilasjoukon kapinalla olevan laajoja vaikutuksia myös Suomelle. Ennen muuta Nato-jäsenyyden merkitys on Limnéllin mukaan nyt korostunut.
Tilanne Venäjällä on epäselvä. Kansanedustaja kuitenkin toteaa, että ainakin se on tosiasia, että tuhansien sotilaiden joukko pääsi etenemään kohti pääkaupunki Moskovaa ilman sen suurempaa vastarintaa. Wagner ehti myös valtaamaan venäläisia sotilastukikohtia.
– Tilanne on edelleen osittain sekava, eikä villeimpiä huhuja luotettavistakaan lähteistä ole syytä toistaa, Limnéll kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.
Viimeisimmän tiedon mukaan sotilaat olisivat nyt kuitenkin perääntymässä Valko-Venäjälle.
Vaikka akuutti tilanne vaikuttaisi olevan toistaiseksi ohi, on Limnéllin mukaan syytä uskoa, että ”hämmentävä venäläinen näytelmä” jatkuu. Tällä on hänen mielestään ainakin kolme erilaista vaikutusta Suomeen.
Ensimmäiseksi työelämäprofessori nostaa esiin, että epävakaus Euroopassa vaikuttaa meihin nyt eri tavalla puolustusliiton jäsenenä kuin aikaisemmin.
– Jäsenyys velvoittaa, mutta myös turvaa. Olemme nyt turvatakuiden piirissä sekä suunnittelemassa yhteistä puolustusta.
Toiseksi hän toteaa kansainvälisten voimasuhteiden muuttumisella olevan suurta merkitystä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tähän vaikuttaa muun ohella Yhdysvaltain kumppanuuden taso lähestyvien presidentinvaalien myötä.
– Kaikkein kyynisimmissä arvioissa Venäjän epävakaus johtaisi tilanteeseen, jossa vuoden 2015 pakolaiskriisi näyttäisi enintään kenraaliharjoitukselta. Tämä aloittaisi jälleen keskustelun EU:n taakanjaosta.
Kolmantena Limnéll pohtii mahdollista vallan vaihtumista Kremlissä. Tilanne olisi erityisen vaikea, jos uudella hallitsijalla ei olisi mandaattia tai legitimiteettiä.
– Toisin sanoen keskenään riitelevät valtablokit eivät pääsisi yhteisymmärrykseen uudesta tsaarista, hän sanoo.
– Tällöin olisi hyvin hankala ylläpitää diplomaattisia suhteita rajanaapuriin, kun epäselvää olisi muun muassa kuka ylipäätään olisi sopimuskumppani – tai kuka kantaa juridisesti vastuun, kun asiat eivät menekään kuten sovittua.
Suomessa ei kokoomusedustajan mukaan ole Venäjän dramaattisista käänteistä huolimatta syytä paniikkiin.
– Oman turvallisuutemme kannalta voimme onneksi todeta, että Nato-jäsenyytemme arvo kasvoi tänä juhannuksena entisestään.