Hallitusohjelman talouspolitiikalla velkaantuminen pyritään taittamaan ja valtiontalous saamaan tasapainoon ilman, että veroja nostetaan, avaa ohjelman linjauksia kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen. Ekonomiedustaja kommentoi hallitusohjelmaa Twitterissä.
– Valtion velkaantuminen taitetaan ilman veronkiristyksiä – siinä hallitusohjelman talouspolitiikka pähkinänkuoressa, Valkonen aloittaa ketjunsa.
– Velkaantuminen taittuu ja valtion talous kääntyy uralle, jolla se on tasapainossa 2031.
Kansanedustaja listaa seuraavaksi lukuisia hallitusohjelmaan kirjattuja toimia, joilla valtiontalouden tasapainottamiseen pyritään. Näitä ovat julkisten menojen karsiminen neljällä miljardilla, kahden euron lisätulot tuovat rakenneuudistukset ja valtion omaisuudella rahoitettava neljän miljardin laaja investointipaketti. Lisäksi valtion menokehykset palautetaan raamiksi, Valkonen toteaa.
Kokoomusedustaja veikkaa kokonaisveroasteen laskevan uudistusten vaikutusten myötä.
– Työn verotus kevennetään (0,5 mrd), mikä rahoitetaan kulutusverojen kiristämisellä. Kokonaisveroaste ei päätöksillä muutu, mutta jos talous uudistusten myötä kasvaa perusuraa enemmän (itse arvioin näin tapahtuvan), kokonaisveroastekin laskee, hän kirjoittaa.
Hallitus aikoo toteuttaa merkittävän määrän talouskasvua ja julkisen talouden vahvistumista tukevia toimia ja uudistuksia, Valkonen kirjoittaa. Näitä toimia ovat muun muassa työmarkkinauudistukset, investointiluvituksen sujuvoittaminen ja kannustinloukkujen purkaminen.
Työ tulee olemaan haastavaa, Valkonen toteaa ketjunsa lopuksi.
– Iso + vuosia kestävä urakka, mutta välttämätön, hän päättää.
Valkonen rauhoitteli hallitusohjelman linjauksista syntynyttä työelämäkeskustelua vielä lauantai-iltana lähettämässään tiedotteessa. Palkansaajan ei tarvitse olla uudistuksista huolissaan, hän vakuuttaa.
Valkosen mukaan julkisuudessa esiintynyt väite siitä, että ensimmäisen sairauspoissaolopäivän omavastuuta kaavailtaisiin nyt kaikille palkansaajille, ei pidä paikkaansa. Asia on jo nyt sovittu toisin monissa työehtosopimuksissa ja voidaan sopia jatkossakin joko työehtosopimuksella tai työsopimuksella. Samoin jatkossakin työntekijällä on irtisanomissuoja ja irtisanomiseen pitää olla työhön liittyvä, asiallinen syy, Valkosen tiedotteessa muistutetaan.
Hallitusohjelmalla pyritään päivittämään Suomen monelta osin vanhentunut työlainsäädäntö päivittämiseen tälle vuosituhannelle, Valkonen sanoo tiedotteessaan. Muualla Länsi- ja Pohjois-Euroopassa työmarkkinoita on uudistettu joustavammaksi jo vuosia sitten, hän muistuttaa.
– Työpaikoilla rakennetaan suomalainen työelämä. Siellä syntyy luottamus ja siellä tunnetaan omat olosuhteet parhaiten. Tätä työpaikkojen henkeä ja mahdollisuuksia sopia järkevästi nyt tuetaan. Sopiminen tehdään aina yhdessä keskustellen. Lakeja tasapainotetaan maltillisesti siten, että erityisesti pienissä yrityksissä uskallettaisiin palkata.
– Suomi tarvitsee menestyviä yrityksiä, työtä ja hyvää työelämää – ei räyhäämistä tai järjestöpainia, Valkonen päättää.
VALTION VELKAANTUMINEN TAITETAAN ILMAN VERONKIRISTYKSIÄ – siinä #hallitusohjelma #talouspolitiikka pähkinänkuoressa. Tässä 🧵avattuna finanssipolitiikan pääkohdat hyvin tiiviisti.
Velkaantuminen taittuu ja valtion #talous kääntyy uralle, jolla se on tasapainossa 2031 pic.twitter.com/WKAsJUwfXC
— Ville Valkonen (@ville_valkonen) June 17, 2023