Kokoomuksen kansanedustajat Janne Jukkola ja Teemu Kinnari pitävät suomalaista ruokaa arvossaan. Heidän mukaansa lähiruoka edistää taloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruoka on heistä vastuullinen teko. Edustajat ovat kuitenkin huolissaan tekijöiden puutteesta. Suomalaista maataloutta vaivaa pitkäaikainen kannattamattomuus.
Jukkola ja Kinnari sanovat, että viimeisten vuosien aikana nähdyt kriisit ovat viimeistään herättäneet suomalaiset miettimään omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävakaus ei ole poistunut mihinkään. Kansanedustajat muistuttavat ruokaturvan merkityksestä tässä kokonaisuudessa.
– Suomalainen lähiruoka on ruoan laadun ja työllisyyden näkökulmasta vastuullinen teko. Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tuotantoketju on jäljitettävissä. Puhdas luonto sekä fiksut toimintatavat takaavat, että suomalaiseen ruokaan voi luottaa, toteaa Kinnari tiedotteessa.
Ruokaturva ei edustajien mukaan toteudu ilman maataloutta. Eikä maataloutta taas ole ilman maanviljelijöitä. Pitkäaikainen kannattavuuskriisi ja tuottajien heikko asema ruokaketjussa näkyy heidän halukkuudessaan jatkaa työtään.
– Hallitusohjelman tahtotila on vahva ja selkeä suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon pelastamiseksi. Tähän liittyen hallitusohjelmassa on sovittu useista erilaisista toimenpiteistä, kuten alkutuottajien aseman parantamisesta, ruokaviennin kasvuohjelmasta, maaseutupoliittisesta selonteosta ja kotimaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiasta, kertoo Jukkola.
Myös EU-politiikkaan on kokoomusedustajien mukaan selvät sävelet. Maataloustukien tulee kohdentua varsinaiseen ruoantuotantoon.
– EU-politiikan osalta Suomi on sitoutunut edistämään sitä, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tulee keskittyä ruokaturvan parantamiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä tukijärjestelmän kehittämistä siten, että maataloustuet kohdistuvat nykyistä paremmin varsinaiseen ruoantuotantoon, Teemu Kinnari lisää.
Kansanedustajat nostavat esille, että Suomen viljelijäväestö ikääntyy kovaa tahtia, eikä tilojen jatkajia välttämättä löydy. Myös tähän ongelmaan Petteri Orpon (kok.) hallitus aikoo tarttua.
– Alan houkuttelevuuden parantamiseen liittyy moni asia. Yrittäjyydellä tai palkallaan pitää tulla toimeen ja siksi esimerkiksi elintarvikeketjun kustannusten avaaminen alkutuotannon kannattavuuden parantamiseksi on tärkeä osa ratkaisua. On tärkeää, että hallitus myös jatkaa sukupolvenvaihdosten ja maatalouden tilusjärjestelyiden edistämistä, Janne Jukkola painottaa.