Kansanedustajat ovat aloittaneet viraltapanoprosessin Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeolia kohtaan tämän maanantai-iltana tekemän yllätysilmoituksen jälkeen.
Presidentti julisti poikkeustilan ja perusteli tätä tarpeella ”eliminoida valtion vastaisia tahoja”. Asiantuntijoiden mukaan Yoon Suk-yeolin väitteet Pohjois-Korean luomasta välittömästä uhkasta olivat vain savuverho kotimaisille poliittisille vaikeuksille ja lukuisille skandaaleille.
Tuhannet mielenosoittajat parveilivat presidentin ilmoituksen jälkeen parlamenttitalon lähellä, jonne oli ilmaantunut myös erikoisjoukkoja ja muita asevoimien sotilaita. Vain alle kahden tunnin päästä eteläkorealaiset kansanedustajat pääsivät vastarinnasta huolimatta istuntosaliin ja äänestivät sotatilan nurin. Eräs kansanedustaja sanoo BBC:lle mielenosoittajien auttaneen häntä kiipeämään parlamenttitalon muurin yli.
Yoon Suk-yeol perui myöhemmin päätöksensä ja kertoi kumoavansa poikkeustilan. Asevoimien edustaja oli sanonut joukkojen ylläpitävän rajoituksia presidentin ilmoitukseen asti. Koko presidentinhallinnon henkilökunta tarjoutui eroamaan tapauksen johdosta, minkä lisäksi myös puolustusministeri Kim Yong-huyn on eronnut. Presidenttiä uhkaa nyt mahdollinen oikeudenkäynti perustuslakituomioistuimessa.
Opposition liberaalille DP-puolueelle työskentelevä Jung Su-yeon kertoo Telegraph-lehdelle kaksi tuntia ja 48 minuuttia kestäneestä kaaoksesta. Helikopterit olivat lentäneet yllä hänen lähestyttyään poliisien ja sotilaiden vartioimaa parlamenttitaloa.
– Kansanedustajat hyppäsivät sihteeriensä kanssa muurin yli päästäkseen sisälle. Mutta siellä oli poliiseja, ja tästä seurasi tappelu. Onnistuin ryömimään erään poliisin jalkojen välistä, Jung Su-yeon sanoo.
Hänen mukaansa maahanlaskujoukot olivat tunkeutumassa rakennukseen, joten heitä yritettiin pidätellä vaahtosammuttimien avulla. Verenvuodatukselta vältyttiin, vaikka tilanne vaikutti hetkellisesti erittäin uhkaavalta. Lievempiä loukkaantumisia aiheutui muun muassa rikkoontuneesta lasista.
Turvallisuusjoukot yrittivät estää väkijoukkojen pääsyn parlamenttitalolle tukkimalla teitä panssarivaunuilla ja mellakkapoliisien busseilla. Tämä ei pysäyttänyt väkijoukkoja, jotka vaativat aseistautuneilta sotilailta vastauksia poikkeuksellisiin toimiin.
Presidentti Yoon Suk-yeol raivostutti myös oman puolueensa, joka ei ollut saanut minkäänlaista ennakkovaroitusta poikkeustilan julistamisesta. Parlamenttirakennukseen pääsi lopulta sisään 190 yhteensä 300 kansanedustajasta. Tämä riitti sotatilan kumoamiseen yksimielisellä äänestyksellä.
Cambridgen yliopiston Aasia-tutkija John Nilsson-Wright sanoo, ettei presidentin väitteille Pohjois-Korean soluttautumisesta ole perusteita. Poliittisissa vaikeuksissa jo aiemmin ollut Yoon Suk-yeol on nyt entistä eristäytyneempi ja voimattomampi.
– Jos kyseessä oli laskelmoitu riskinotto, niin hän vaikuttaa arvioineen tilanteen täysin väärin, tutkija sanoo.