EU-komission varapuheenjohtaja Henna Virkkunen (kok.) esitteli tänään Helsingissä komission ja EU:n ulkoasiainedustajan yhteisen tiedonannon merenalaisten kaapeleiden turvallisuuden ja häiriönsietokyvyn parantamisesta.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti tiedonannosta 9. helmikuuta Vilnassa, kun Baltian maat irtautuivat Venäjän ja Valko-Venäjän sähkökantaverkosta.
Tiedonannossa esitetään useita toimia, joilla vahvistetaan kriittisen merikaapeli-infrastruktuurin häiriönsietokykyä. Toimilla tehostetaan myös siihen kohdistuvien uhkien ennaltaehkäisyä ja havaitsemista sekä tapauksiin reagointia ja niistä palautumista. Lisäksi luodaan ennaltaehkäiseviä pelotteita.
Tietoliikennekaapeleita kulkee useiden EU-maiden välillä samoin kuin saarien ja mantereen sekä EU:n ja muun maailman välillä. Kaapeleita pitkin kulkee 99 prosenttia mannertenvälisestä verkkoliikenteestä.
Merenalaiset sähkökaapelit helpottavat jäsenmaiden sähkömarkkinoiden yhdentymistä, parantavat sähkön toimitusvarmuutta ja välittävät merellä tuotettua uusiutuvaa energiaa mantereelle.
Yhteisellä tiedonannolla on tarkoitus vastata uhkiin ja tukea kaikkia EU-maita, myös Itämeren alueella sijaitsevia maita, joissa kaapelionnettomuudet ovat lisääntyneet merkittävästi.
Keskeiset toimenpiteet
Ennaltaehkäisynä EU aikoo tehostaa merenalaisten kaapeleiden turvallisuusvaatimuksia ja niihin liittyvää riskienarviointia sekä lisätä uhkien seurantavalmiuksia eri merialueilla, kuten Välimerellä ja Itämerellä, jotta saadaan aikaan kattava tilannekuva.
Niin ikään aiotaan parantaa EU:n tason kriisitoimien tehokkuutta nopean toiminnan varmistamiseksi ja asettaa vihamielisille toimijoille ja varjolaivastoille pakotteita ja toteutetaan diplomaattisia toimia.
Komissio ja ulkoasiainedustaja toteuttavat toimia asteittain vuosina 2025 ja 2026 yhteistyössä EU-maiden ja EU:n kyberturvallisuusvirasto ENISAn kanssa.
Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus aloittaa muun muassa nykyisten ja suunniteltujen merenalaisten kaapeli-infrastruktuurien kartoitus ja merenalaisia kaapeleita koskeva koordinoitu riskienarviointi.
Lisäksi vuoden loppuun mennessä pyritään kokoamaan luettelo Euroopan etua palvelevista kaapelihankkeista sekä ns. kaapeliturvallisuuden työkalupakki, joka sisältää toimenpiteitä riskien, haavoittuvuuksien ja riippuvuuksien vähentämiseksi.