Konkurssiriski on pienentynyt Suomessa kaikilla toimialoilla ja maantieteellisillä alueilla noin 50–70 prosenttia, ja uusien yritysten määrä on selvässä kasvussa, kansainvälisen liiketoimintadatan ja analytiikan tarjoajan Dun & Bradstreetin tuore selvitys kertoo.
Ennusteen mukaan seuraavan 12 kuukauden aikana Suomessa menee konkurssiin yli 800 yritystä. Konkurssiriski on edelleen suurin hotelli- ja ravintola-alalla (0,79 prosenttia) sekä rakennusalalla (0,58 prosenttia). Molemmissa riski on kuitenkin laskenut merkittävästi: maaliskuuhun verrattuna 61,27 prosenttia ja 64,27 prosenttia ja viime vuoden elokuuhun verrattuna 57,27 prosenttia ja 58,6 prosenttia.
Kehitys on ollut samankaltaista kaikilla toimialoilla. Maaliskuuhun verrattuna vain logistiikka-, IT/viestintä- ja kaivosteollisuudessa konkurssiriski on pienentynyt alle 60 prosenttia, mutta näilläkin aloilla riski on alentunut vähintään puolella.
Parhaimmat konkurssiriskin kehitysluvut löytyvät valmistavasta teollisuudesta, jossa riski on laskenut maaliskuusta 70,86 prosenttia ja viime vuodesta 69,32 prosenttia.
Teollisuudessa myös uusien yritysten perustamisinto on kasvanut eniten. Kun verrataan vuosien 2023 ja 2024 ensimmäistä kuutta kuukautta, perustettujen teollisuusyritysten määrä on kasvanut 45 %.
– Uusien teollisuusyritysten perustamisen vahva kasvu osoittaa, miten muuntautuva ja innovatiivinen tämä ala on. Teollisuuden osuus Suomen bruttokansantuotteesta on noin viidennes, joten se on olennainen Suomen talouden terveydelle – se tuo työpaikkoja, edistää vientiä ja kiihdyttää innovaatioita, sanoo Dun & Bradstreetin ratkaisumyyntijohtaja Pasi Leino tiedotteessa.
Myös muilla toimialoilla uusien yritysten syntytahti on kiihtynyt, ja kasvua on kaikilla maantieteellisillä alueilla. Lapissa kasvu on kovinta – 46 prosenttia – ja Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa seuraavat perässä 35 prosentilla.
– Tilanne muistuttaa vuosien 2008–2009 laskukaudesta, jolloin työttömäksi jääneet perustivat suuria määriä uusia yrityksiä. Monet yritykset kohtasivat haasteita, mutta osa onnistui hyödyntämään laskukauden tuomia mahdollisuuksia ja lähti kasvuun. Kriisin jälkeinen aika oli yleisesti ottaen vaikea monille uusille yrityksille, mutta sopeutumaan ja innovoimaan pystyvät selvisivät hyvin, Leino toteaa.
Analyysiin käytetyt tiedot on haettu Dun & Bradstreetin yritystietokannasta 31. elokuuta 2024. Analyysissa on mukana suomalaisia osakeyhtiöitä, jotka ovat olleet aktiivisia havainnointi- ja tulosjakson aikana. Elokuuta 2024 verrataan maaliskuuhun 2024 ja elokuuhun 2023.
Konkurssiriski on arvioitu riski siitä, että osakeyhtiö hakeutuu konkurssiin 12 kuukauden kuluessa. Riski on johdettu ottamalla huomioon yritysväestö ajankohtana T (havaintojakso) ja seuraamalla saman yritysväestön konkurssien tiheyttä ajanjaksolla T+1 (tulosjakso). Analyysissä esitetään konkurssiriskiä, konkurssien tiheyttä sekä maksuhäiriömerkintöjen osuutta suhteessa vertailuaikoihin sekä eri toimialoilla ja alueilla. Toimiala määräytyy NACE-toimialaluokituksen mukaan.