Oppilas käyttää puhelinta tunnilla. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Koskeeko omaisuudensuoja kenkien jalasta ottamista koulun luokassa?

Kansanedustaja ihmettelee koulujen kännykkäkiellon vastustamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee kommentteja, joiden mukaan kännyköiden kieltäminen oppitunneilla rikkoisi lasten ja nuorten perusoikeuksia.

– Kyllä, näin pitkälle oli ja on viety meidän maassamme tämän perusoikeuksien tulkinta, että omaisuuden suoja suojaa lapsen ja nuoren oikeutta räplätä kännykkäänsä koulussa juuri silloin kun itse haluaa, kunhan se ei häiritse muiden oppimista, Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Hän viittaa opetus- ja kulttuuriministeriön Marjaana Larpan Ylelle vuonna 2023 antamaan lausuntoon, jonka mukaan ”oppilaan puhelin kuuluu lapsen omistusoikeuden piiriin. Siihen liittyy myös sananvapauden ja yksityiselämän suojan yksityiskohtia. Rajoittamisessa joudutaan tekemään eri oikeuksien välistä punnintaa.”

Larpa totesi samassa yhteydessä, että ”Sääntelyn täytyy olla hyvin täsmällistä, tarkkarajaista, välttämätöntä ja suhteellista. Lapsen perusoikeuksia voidaan rajoittaa vain, jos ei löydy vähemmin puuttuvaa keinoa.”

– Käsittämätöntä. Varmasti sama sitten koskee kenkien poisottamista koulun luokkiin mentäessä? Tai päiväkodissa kurahaalareiden poisottamista sisällä. Jos meidän Jaakko-Petteri haluaa pitää kurahaalareita myös sisällä, niin kaippa hänen perusoikeutensa sen turvaavat? Tai jos Tiina haluaa lantsareissa olla myös oppitunnilla luokassa niin omaisuuden suojan takia se oikeus hänelle kuuluu, Heinonen ihmettelee.

Heinosen mielestä koululaisen perusoikeus on käydä koulua ja oppia rauhassa.

– Mutta, kun perustuslain ja perusoikeuksien tulkinta vietiin tällaiselle tasolle, niin päätimme hallitusneuvotteluissa, että kouluille ja opettajille tarvitaan näin ollen lakiin perustuvat oikeudet ja keinot puuttua digilaitteiden käyttöön, siis jo ennen kuin niistä on suoranaista häiriötä oppi- tai välitunneilla.

Totaalikieltoon ei tilannetta Heinosen mukaan luonnollisestikaan haluttu viedä.

– Entisenä opettaja tiedän kollegoitteni kautta, että esimerkiksi puhelimia voidaan käyttää hyödyksi myös opetuksessa tai ne voivat olla hyvä tuki ja turva retkillä ja muussakin. Jatkossa puhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö onkin mahdollista koulussa ja oppitunneilla, mutta vain opettajan tai rehtorin luvalla oppimistarkoitukseen tai terveydenhoitoon. Jos oppilas häiritsee opetusta tai oppimista esimerkiksi puhelimella tai kiusaa sillä muita koululaisia, niin opettajalla on jatkossakin oikeus koulupäivän aikana ottaa pois oppilaan puhelin tai muu mobiililaite.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on todennut, että nykyisin puhelimien kerääminen luokissa on lainvastaista, jos puhelimet kerätään pois oppitunnin ajaksi oppilaan tahdon vastaisesti.

– Kännykkäparkkien on siis perustuttava vapaaehtoisuuteen.

Heinosen mukaan nyt valmisteltava malli kattaisi koko koulupäivän eli oppituntien lisäksi välitunnit ja ruokailun.

– Tavoitteenamme on vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen, parantaa työrauhaa ja myös saada aikaan positiivisia vaikutuksia oppitunneilla keskittymiseen.

– Eli puhelimet pois ja koulutarvikkeet käteen!, Heinonen päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)