Selvityksen mukaan 94 prosenttia opiskelijoista etäopiskelee ainakin jonkin verran. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Koti on nykyisin opiskelijan luokkahuone

Asumismuoto voi asettaa opiskelijat etäopiskelijoina eriarvoiseen asemaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etäopiskelu on tullut jäädäkseen, ilmenee Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin Nuorten asumisen trendit -selvityksestä. Selvityksen mukaan 94 prosenttia opiskelijoista etäopiskelee ainakin jonkin verran.

Määrä vaihtelee opiskelijoiden ja alojen välillä, mutta keskimäärin puolet opiskelusta tapahtuu etänä. Selvityksessä ei havaittu eroja yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelevien välillä, vaan etäopiskelu on molemmissa oppilaitoksissa yleistä.

Metropolian jatkuvan oppimisen johtaja Heidi Rontun mukaan etäopiskelun rooli on kasvanut viime vuosien aikana ja sen mahdollisuudet monipuolistuneet – monet opiskelijat hyödyntävät sitä joustavuuden ja itsenäisen opiskelun tukena.

– Metropoliassa huomioimme kasvavat tarpeet kehittämällä digitaalisia oppimisympäristöjä ja tukipalveluita, jotka varmistavat laadukkaan opetuksen myös etänä. Etäopetuksen kasvaneesta merkityksestä huolimatta lähiopetus pitää edelleen paikkansa ja on tärkeä osa yhteisöllisyyden rakentamista opiskelujen aikana, hän sanoo tiedotteessa.

Asumismuoto vaikuttaa etäopiskelun mieluisuuteen

Vaikka etäopiskelu on nykyään alasta riippumatta yleistä, asumismuoto voi vaikuttaa etäopiskelumahdollisuuksiin merkittävästi. Hoasin selvityksen mukaan yksiössä ja kaksiossa asuvat opiskelevat enemmän kotona kuin soluasunnossa asuvat.

Yksin asuvista 70 prosenttia kokee kotinsa etäopiskeluun sopivaksi, soluasunnossa asuvista puolestaan 57 prosenttia.
Hoasin tekemien tutkimusten ja havaintojen mukaan opiskelijat eivät kaipaa asumiselta luksusta, vaan ihan tavallisia asioita.

– Opiskelijoille oma hyvinvointi ja opinnoista selviäminen on hyvin tärkeää. Hyvä ja itselle oikeanlainen koti on oleellinen osa tätä. Moni opiskelija haluaa nykyisin yksiöön siksi, että siellä keskittyminen etäopiskeluun koetaan helpommaksi kuin vaikkapa solussa, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo.

Hoasin selvityksen mukaan opiskelijat kokevat erillisen työpisteen tärkeäksi epäopiskelun kannalta ja arvostavat sitä, että pystyvät erottamaan vapaa-ajan tilan ja työtilan toisistaan. Työpiste pyritään rakentamaan, vaikka tilaa olisi vähän.

Selvitykseen vastanneet kokevat, että rauhallisessa ja viihtyisässä asunnossa on helpompi opiskella. Erillisen työpisteen ja viihtyisän sekä valoisan tilan lisäksi toimiva internet-yhteys on perusedellytys toimivalle etäopiskelulle.

Eniten kotona opiskelua hankaloittavat Hoasin selvityksen mukaan huono äänieristys, heikko ergonomia ja erillisen työpisteen puute. Huono äänieristys ja melu hankaloittavat etäopiskelua asuntotyypistä riippumatta.

Sosiaaliset häiriötekijät ja tilanpuute ovat ongelma erityisesti soluissa, mutta myös yksiöissä asuvien on välillä hankala saada erillistä työpistettä mahtumaan kotiinsa.

Talon yhteinen opiskelutila – vaihtoehto kirjastolle?

Etäopiskelun arkipäiväistyttyä Hoas on alkanut pohtia erillisten opiskelutilojen rakentamista taloihinsa. Yhteiset opiskelutilat jakavat kuitenkin selvityksen mukaan opiskelijoiden mielipiteitä. Selvitykseen vastanneista 41 prosenttia hyödyntäisi ryhmätöiden tekemiseen sopivaa opiskelutilaa talon yhteistiloissa, 37 prosenttia hiljaista opiskelutilaa.

Osa vastaajista kokee, että erillinen hiljainen tila voisi toimia vaihtoehtona kirjastolle tai kampukselle, ja sen avulla pystyisi helposti erottamaan kodin ja opiskelupaikan toisistaan. Jos kotona on häiriötekijöitä, opiskelutilassa pystyisi keskittymään paremmin opiskeluun ja saisi päivään vaihtelua.

Osa opiskelijoista kuitenkin kokee kirjaston ja kampuksen mieluisemmaksi opiskelupaikaksi, eikä käyttäisi talon opiskelutilaa, jos kampus on lähellä ja siellä on hyvät tilat. Jos kampus tai kirjasto ei ole lähellä, silloin lukutila olisi astetta houkuttelevampi vaihtoehto.

Näin helpotat etäopiskelua kotona

• Rakenna itsellesi erillinen työpiste. Jos erilliselle työpöydälle ei ole tilaa, voisiko esimerkiksi osan keittiön pöydästä varata opiskelulle?
• Huomioi ergonomia. Sähköpöytä, työtuoli sekä erillinen näppäimistö, näyttö ja hiiri ovat kaikki ergonomian kannalta loistavia satsauksia, mutta voivat tulla kalliiksi. Ergonomiaansa voi parantaa edullisemminkin: korottamalla istuinkorkeutensa sopivaksi tyynyillä, vaihtamalla säännöllisesti työskentelyasentoa ja opiskelemalla välillä seisten, läppäri esimerkiksi korkeamman lipaston päällä. Jos omistaa erillisen näppäimistön ja hiiren, ergonomiaansa voi parantaa nostamalla läppärin kirjapinon tai pienen pahvilaatikon päälle.
• Vaimenna häiritseviä ääniä kuulokkeilla.
• Helpota keskittymistä opiskelutekniikoilla (esim. Pomodoro).
• Keskustele soluissa ja yhteisasunnoissa rohkeasti asuinkumppanien kanssa: toinen ei välttämättä ymmärrä häiritsevänsä, jos asiaa ei ota puheeksi.
• Pidä yhteyttä opiskelukavereihin ja opettajiin: Jaa kokemuksia opiskelijayhteisössäsi ja osallistu keskusteluun eri verkkoalustoilla. Ole rohkeasti yhteydessä opettajiin, jos jokin opiskeluun liittyvä asia askarruttaa. Etäopiskelu voi tuntua yksinäiseltä, mutta tukiverkostot ovat olemassa.
• Suunnittele päiväsi etukäteen: Mieti, mitä tehtäviä sinun on hyvä saada tulevien päivien aikana edistettyä ja priorisoi ne. Opiskeluja aikatauluttamalla vältät viime hetken kiireen ja huolehdit myös opiskelun ja muun elämän tasapainosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)